Farklı rotalarda yürüyüş yapan katılımcıların akıllı rota uygulamasına dayalı risk algılarının ortaya konulması ve deneyimleri
Investigation and experiences of risk perceptions of the participants which walk in different routes
- Tez No: 621256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA GÜRSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Rota Uygulaması, Deneyim, Risk, Tersine Dönme Teorisi, Trekking, Experience, Reversal Theory, Risk, Smart Route Application, Trekking
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada, Farklı deneyim seviyesine sahip üç gruptan oluşan katılımcıların, trekking etkinliğinde Akıllı Rota Uygulaması ve Akıllı Rota Uygulaması olmadan deneyimleri, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması ile araştırılarak bulgulara ulaşılmıştır. Bu araştırmanın amacı, farklı seviyelerde trekking etkinliğine dahil olan katılımcıların yürüyüşleri sırasındaki deneyimlerini, risk oluşturabilecek etmenlere karşı nasıl bir algı geliştirdiklerini ortaya koymak ve Akıllı Rota Uygulaması'nın riski ne ölçüde önlediğini deneyimleyerek sonuca ulaştırmaktır. Bunun için, farklı deneyim sahibi katılımcıların, yetkinliklerine göre farklı zorluk seviyelerinde parkurlar belirlenerek deneyimleri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, gönüllü olarak katılan, dört tane deneyimsiz ve bu işin eğitimini almamış katılımcı, dört tane deneyimli ama eğitimsiz katılımcı, dört tane hem deneyimli hem de bu işin eğitimini almış katılımcı oluşturmaktadır. Etkinliklerden önce ve etkinlikler sonrası yapılan görüşmeler incelenerek bulgulara ulaşılmıştır. Bu konunun daha önce, araştırmacılar tarafından incelenmemiş olması dolayısıyla, okuyuculara ve araştırmacılara ışık tutması amaçlanmaktadır. Bu araştırmayla hem katılımcıların deneyimleri incelenmiş, hem de Akıllı Rota Uygulaması'nın riski ne derece etki altına aldığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the experiences of the participants from three groups with different experience levels without Smart Route Application and Smart Route Application in trekking activity were investigated with case study from qualitative research designs. The aim of this study is to determine how the participants involved in trekking activities at different levels experiences, develop a perception against the factors that may pose risk during their trekking and to reach the conclusion by experiencing to what extent Smart Route Application prevents the risk. For this purpose, the experience of the participants with different experience was determined by identifying the tracks with different difficulty levels according to their competences. The sample of the research consists of four volunteers, four inexperienced and untrained participants, four experienced but untrained participants, and four experienced and educated participants. The interviews conducted before and after the events were examined and the findings were obtained. It is intended to shed light on readers and researchers as this topic has not been previously studied by researchers. In this study, both the experiences of the participants were examined and the extent to which Smart Route Application influenced the risk was examined.