Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin STEM eğitimine yönelik tutum düzeylerinin öğrenme stilleri açısından incelenmesi
The investigation of middle school 7th grade students attitudes towards STEM education in terms of learning styles
  1. Tez No: 621282
  2. Yazar: ÖZGE BİKE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stilleri, STEM, Tutum, Learning Styles, STEM, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin STEM eğitimine yönelik tutum düzeylerinin öğrenme stilleri açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada yöntem olarak ilişkisel tarama yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın örneklemi Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ortaokulun 7. sınıfında öğrenim görmekte olan 173 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gencel'in (2007) Türkçe'ye uyarladığı Kolb'un Deneyimsel Öğrenme Stili Envanteri III ve Yılmaz ve arkadaşlarının (2017) Türkçe'ye uyarladığı Fen, Teknoloji, Mühendislik Matematik (STEM) Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistik, frekans ve yüzde dağılımları, ki kare testi ve tek faktörlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrenciler en çok yerleştiren en az ise ayrıştıran öğrenme stiline sahip olduğu, farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin STEM tutumları arasında düşük düzeyde anlamlı bir farklılık görüldüğü, ayrıştıranların STEM tutum ortalamasının en yüksek fakat yerleştirenlerin en düşük ortalamaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer sonuç ise matematik, fen öğretimi ve STEM ile ilişkisi, teknoloji öğrenimi ve kullanımı alt boyutlarında öğrenme stilleri açısından anlamlı bir farklılığın olduğu ve bu farklılığın matematik, fen öğretimi ve STEM ile ilişkisi alt boyutunda en yüksek tutum ortalaması özümseyen en düşük ise yerleştirenlerin, teknoloji öğrenimi ve kullanımı alt boyutunda ise en yüksek ortalama ayrıştıran, en düşük ortalama ise özümseyen öğrenme stillerine sahip olan öğrenciler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the attitude levels of middle school 7th grade students towards STEM education in terms of learning styles. In the research a relational survey method was adopted as a method. The sample of the study consists of 173 students studying in the 7th grade of the secondary school in Altındağ district of Ankara province. In the research, Gencel (2007) adapted to Turkish, Kolb's Experiential Learning Style Inventory III and Yılmaz et al (2007) Science, Technology, Engineering Mathematics (STEM) Attitude Scale adapted to Turkish by was used as a data collection tool. In data analysis, descriptive statistics, frequency and percentage distributions were evaluated by using chi square test and single factor variance analysis. As a result of the research, the students have the most accommodating and the least converging learning styles there is a low level of significant difference between STEM attitudes of students, with different learning styles and the accommodating learning styles of STEM attitudes is highest, but it was determined that the converging team had the lowest STEM attitude average. Another result is that there is a significant difference between learning styles in mathematics, science teaching and STEM, technology learning and use STEM sub-dimensions and the relationship between this difference and mathematics, science teaching and STEM the highest assimilating is the lowest accomodating average, ın the technology learning and use sub-dimension, it was determined that there are students with the highest average coverging learning style, while the lowest average has students with assimilating learning styles.