Ortaokul öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) hakkındaki tutumlarının incelenmesi
The investigation of secondary school students' attitudes about science, technology, engineering and mathematics (STEM)
- Tez No: 730378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESME HACIEMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen, teknoloji, mühendislik, matematik, fen eğitimi, STEM, FeTeMM, ortaokul, STEM eğitimi, ortaoul öğrencileri, science, technology, engineering, mathematics, science education, STEM, secondary school, STEM education, middle school students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimi hakkındaki tutumlarını incelemektir. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında Antalya ilinin Aksu ilçesinde 1074 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. 2020-2021 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Antalya ilinin Aksu ilçesinde yer alan ortaokullarda yer alan 1074 öğrenciden veri setleri toplanarak tez uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 8 hafta sürmüştür. Araştırmanın verilerini toplamak için Friday Institute for Educational Innovation tarafından geliştirilen, araştırmacılar tarafından Türkçe'ye uyarlanan geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılan“Öğrencilerin Fen, Tekonoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) Karşı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada online olarak gerçekleştirilen veri toplama analizleri sonucunda cronbach alpha değeri .925 olarak bulunmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizleri sonucunda; STEM eğitimi tutum puanları incelendiğinde öğrencilerin genel olarak tutum puan düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Öğrencilerin STEM eğitimi alanı içerisinde yer alan fen, matematik, mühendislik ve öğrenme alanlarına yüksek düzeyde olumlu yaklaştıkları görülmektedir. Çalışmada STEM eğitiminin cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde ortaokul öğrencilerinde tutum puanları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan ortaokul öğrencilerinin sınıf düzeyleri ile STEM eğitimine yönelik tutum puanları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin öğrenim gördükleri sınıf düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Yapılan ilave analizlerle STEM tutum puanları açısından 6.sınıf düzeyi ile 7.sınıf düzeyi ve 8.sınıf düzeyleri arasında 6.sınıf lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğrenimine devam eden 6.sınıf öğrencilerinin STEM tutum puanlarının yüksek olması yeni eğitim yaklaşımlarının öğrencilere daha verimli aktarılabilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine secondary school students' attitudes towards science, technology, engineering and mathematics (STEM) education. The research was carried out with 1074 students in Aksu district of Antalya province in the 2018-2019 academic year. In the fall somester of the 2020-2021 academic year, data sets were collected from 1074 students in secondary schools in the Aksu district of Antalya province and the thesis application was carried out. In the study, the survey model, which is one of the quantitative research methods, was used. The research lasted 8 weeks. In order to collect the data of study, the“Student Attitude Scale for Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM)”was used, which was developed by the Friday Institute for Educational Innovation and adapted into Turkish by the researchers. Cronbach's alpha value was found to be .925. As a result of the analysis of the data obtained in the research; whwn the STEM education attitude scores are examined, it is seen that the students' attitude score levels are generally high. It is seen that students have a high level of positive approach to science, mathematics, engineering and technology fields within the field os STEM education. In the study, when STEM education was examined according to the gender variable, it was found that there was a significant difference between the attitude scores of secondary school students and their gender. The grade levels of the secondary school students participating in the research and the their attitude scores towards STEM education were compared. As a result of the comparison, a significant difference was observed between the grade levels of secondary school students. With the additional analysis, it was concluded that there was a signifivant difference in favor of the 6th grade between the 6th grade, 7th grade and 8th grade levels in terms of STEM attitude scores. The high STEM attitude scores of the 6th grade students who continue their secondary education will wnable the transfer of new educational approaches to the students more effciently.