19. yüzyıl oryantalist seyahatnamelerinde ve 21. yüzyıl batı medyasında Türk imgesi
Turkish image in 19th century orientalist travel books and 21st century western media
- Tez No: 621404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Ötekileştirme, Doğu, Batı, Türk İmgesi, Öteki, Orientalism, Marginalisation, East, West, Turkish Image
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET 19. Yüzyıl Oryantalist Seyahatnamelerinde ve 21. Yüzyıl Batı Medyasında Türk İmgesi adlı bu tez çalışmasında, seyahatname ve belgeseller üzerinden, geçmişte ve günümüzde Batılı zihinlerde nasıl bir Türk imgesi inşa etmeye dönük içeriğin bulunduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Gelişen iletişim ve imaj yönetim araçlarıyla birlikte, günümüz Batı medyasında Türk imgesi inşasının nasıl bir değişime uğradığı, seyahatnamelerdeki tasvirlerden, seyahatnamenin bugünkü dengi olarak kabul ettiğimiz belgesellere kadar, geçen yüzyıllar boyunca yapılan tasvirlerde nelerin değiştiği, nelerin sabit kaldığı; tasvirlerde oryantalist bakış açısının nerede ve ne kadar bulunduğu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında ele alınan 19. yüzyıl seyahatnameleri ve günümüz belgeselleri içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda geçmişten günümüze Batılı tasvirlerde oryantalist bakış açısı ve ötekileştirici söylemin ve Batı-Doğu ayrışımcılığının şiddetlendiği, bu eserler aracılığıyla, olduğundan çok farklı bir Türk imgesi zihinlerde oluşturulmaya çalışıldığı ve her iki dönemde de en temel ötekileştirici unsur olarak İslam dininin odak noktada bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study, Turkish Image in 19th Orientalist Century Travel Books and 21st Century Western Media, is identified what kind of image was created in the Western minds through travel books in the past. Additionally, it is studied how today's image of Turkish in the minds of the people hasbeen changed with developing communication and image creation tools by Western media; the portrayal of image from travel books to today's media what has changed and how to bring out the similarities and differences with the comparatible study over the last century; how description of Western orientalist approach has changed over time and has made progress. The starting point of the present study's basic research question as follows:“How Turkish image is formed in a stranger's mind who has any knowledge about East in general way and Turkey and Turkish people in particular in case ofreading travel books and watching documentaries which examined in this study?”In addition this basic research question, it was attempted to establish introductory answers to these questions:“What comes to a Westerner's mind and what kind o images envision when hearing Turkish if examined samples and literature are generalised?”“What kind of images came to their mind in the past?”“How images were build in the past and have been building today?”“What have changed in the image from past to present and what have remained the same?”