Yiğit Okur'un romanlarında şahıslar kadrosu
The characters in Yiğit Okur's novels
  1. Tez No: 621439
  2. Yazar: ÜMMİYE TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yiğit Okur, avukatlık, roman, şahıslar kadrosu, sıra dışı bakış…
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Yeni Türk Edebiyatı alanında yapılan inceleme çalışmaları her geçen gün artmasına rağmen, bu çalışmaların belirli kişiler ve eserler üzerinde yoğunlaştığı göz ardı edilemez. Bunun sonucu olarak oldukça başarılı ürünler kaleme almasına rağmen ne yazık ki popüler yazarların gölgesinde kaldıkları için hayatları ve eserleri üzerinde hiçbir çalışmanın yapılmadığı çok değerli sanatçılarımız vardır. Biz, Yeni Türk Edebiyatı alanındaki bu tekdüzeliğe bir parça hareketlilik getirebilmek amacıyla, hayatının son dönemini yazmaya ayıran ancak kendisiyle ilgili hiçbir akademik çalışma yapılmayan Yiğit Okur'un romanlarındaki şahısları bir bütün olarak inceledik. Üç bölüm hâlinde oluşturduğumuz çalışmamızı;“Hayatı, Eserleri”,“Yiğit Okur'un Romanlarında Şahıslar Kadrosu”ve“Yiğit Okur'un Romanlarındaki Şahıslara Toplu bir Bakış”başlıkları hâlinde bölümlere ayırarak hem sanatçının yaşamını hem de yazarlık yönünü aydınlatmayı amaçladık. Böylelikle onun eserlerinde kullandığı anlaşılır üslubu, sağlam tekniği ve olaylara karşı geliştirdiği sıra dışı bakışını gözler önüne sermek istedik. Bu doğrultuda Yiğit Okur'un romanları üzerine inşa ettiğimiz çalışmamızı; kendi kaleme aldığı anı kitabı, gazetelere verdiği röportajlar ve onunla ilgili haberleri incelemek suretiyle daha geniş bir çerçeveye yerleştirdik.
Özet (Çeviri)
Despite the increase of the examination works done in the field of New Turkish Literature day by day, the fact that these studies are mainly about certain writers and works cannot be ignored. As a result of this, there are a lot of writers who haven't been examined of their lives and works so far as they stayed in the shade of popular writers. We, in order to set in motion to that uniformity in the field of Modern Turkish Literature, examined the characters in Yiğit Okur's novels. He is a writer that devoted himself to writing in his last years, however, still, no work has been done about his life and books so sar. We have conducted our work into three sections;“His Life and Works”,“The Characters In Yiğit Okur's Novels”and“A General Overview of The Characters in Yiğit Okur's Novels”. By doing this, we aimed to enlighten the writer himself and his writing. Thus, we wanted to make the writer's technique, clear style and his unusual point of view known by everyone. We have put our work, which has been developed on the axis of Yiğit Okur's novels and can also be called as the memoir that he had written himself to a broader context by examining the news about him.