Uyum bağlamında grup performansının öncülleri
Antecedents of group performance in the context of congruence
  1. Tez No: 621490
  2. Yazar: EMİNE HACIKURA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIK ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Grup performansı, grupla bütünleşme, kişi-grup değer uyumu, informal iletişim, alt (grup) kültür, Group performance, group engagement, individual-group congruence, informal communication, group (sub) culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde artan rekabet koşulları, işletmelerde bireysel performansın daha ötesinde, bireysel performansların sinerjik toplamları ile elde edilecek olan grup performansına dikkatleri yöneltmiştir. Bu bağlamda grup performansının öncüllerinin neler olacağı ve grup dinamikleri farklı değişkenlerle teşhisi akademik ve uygulama alanında araştırmaya değer bir konu niteliğindedir. İşletmelerde yaygın olarak kullanılan yalın organizasyon yapıları, ara hiyerarşilerin ortadan kalkmaya başlaması ve proje türü işlerin yaygınlaşması takım çalışmasının önemini arttırmaktadır. Takım çalışmasında nihai bir amaç olarak tanımlanacak grup performansını arttırma çabası, bu yöndeki bağımsız değişkenlerin ve ara değişkenlerin belirlenmesi ile ilgili araştırmaların da hızla gelişmesine neden olmaktadır. Söz konusu grup performansını ortaya çıkarmada grup düzeyi dinamiklerle ilişki kurulacak değişkenlerden biri grupla bütünleşme olabilecektir. Çalışma grubu üyeleri arasında ortaya çıkacak bütünleşme daha yüksek düzeyde grup performansının ortaya çıkmasında etkili olabilecektir. İş gruplarının artan düzeyde farklılıkları, farklı özelliklere sahip grup üyelerinin takım çalışmasında bir arada bulunmalarını da gerektirmektedir. Söz konusu farklıklardan biri de kişinin çalışma grubunda hüküm süren değerler ile bireysel değer farklılığıdır. Çalışma grubu üyeleri ile bütünleşen bireyin olumlu grup dinamiklerini nasıl değiştireceği, yer aldığı grup ile değer uyumundan etkilenebilecektir. Bu nedenle kişi-grup değer uyumu, grupla bütünleşme ve grup performansı ilişkisinin incelenmesi, olumlu dinamiklerin teşhisi adına önemlidir. Bu ilişkide departman/çalışma grubu/fonksiyonel alt birimin kendi kültürü (alt kültür) kişi-grup değer uyumunun ortaya çıkmasını güçlendirici ya da azaltıcı bir rol üstlenebilecektir. Takım çalışmalarının artması, işletmelerin formal görüntüden uzaklaşarak informal yapı ve bileşenlerinin daha işlevsel bir özellik kazanmasına neden olacaktır. İşletme içindeki iletişim de bu bağlamda informal karakteristiğe daha çok yaklaşacaktır. Bireylerin yer aldıkları çalışma grupları ile değer uyumlarının grupla bütünleşmeleri ve grup performansına katkıları bu nedenle informal iletişimin karakteristiğine de bağlı olabilecektir. Çalışmanın amacı belirtilen değişkenler arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmada nicel araştırma deseni kullanılmış, üretim ve hizmet sektöründen kolayda örnekleme yolu ile belirlenmiş 20 işletmeden 200 beyaz yakalı çalışana ölçekler uygulanmıştır. Verilen analizi SPSS.22 programı ile gerçekleştirilmiş ve önerilen ilişkilerin analizinde korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, hiyerarşik regresyon kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, kişi-grup değer uyumunun yenilikçilik ve sosyal değer tabanlı insiyatif boyutları grup performansını olumlu olarak etkilemektedir. Grupla bütünleşme, kişi-grup uyumu ve grup performansı ilişkisinde ara değişken etkiye sahiptir. Grup (alt) kültür ve informal iletişimin düzenleyici değişken etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The increase of competition has forced businesses to look beyond individual performances and pay greater attention to group performance, which is the synergistic sum of individual performances. In this context, identification of the premises of group performance and of group dynamics have emerged as valuable topics of research and implementation. The well-adopted lean organizational structures, the eradication of intermediate hierarchical structures and the proliferation of project-oriented jobs have boosted the importance of teamwork. The effort towards improving group performance, which can be regarded as the end-goal of teamwork, has further motivated the research on identifying the independent variables and intermediate variables affecting this context. Group engagement can be identified as one of the variables that facilitates the relationship between group-level dynamics and group performance. Higher engagement between working group members can positively influence group performance. The increasing variety in business groups necessitates the coexistence of group members with different properties in a team. One such difference is between the prevalent values of the working group vs. values of individuals. The positive influence of successful engagement of individuals on group dynamics is affected by the conformity of the individuals' values and the values of the working group (i.e., individual-group congruence). Therefore, evaluating the individual-group congruence is important for the identification of dynamics that positively influence both the group engagement and overall group performance. Within this relationship, the working culture of the department/working group/functional subsystem will take on either a positively or negatively influencing role on realizing successful group engagement. The increase of team/group works are expected to pull businesses out of the formal framework and cause informal components and structures to gain higher functional importance. Within this context, the internal communications of a business will also evolve towards an informal characteristic. The contribution of individual-group congruence to the engagement of individuals in the group and to improving group performance will therefore also be affected by the informal communication characteristics. This work investigates the relationships between the mentioned variables. The quantitative research method has been adopted and 200 white-collared employees from 20 businesses in the manufacturing and service sectors have been sampled with the convenient sampling method and scales are applied. The resulting data has been processed with the SPSS.22 program and the proposed relationships have been analyzed with correlation, multi linear regression and hierarchical regression methods. According to the research findings, innovation based and social value based initiative aspects of the individual-group congruence has a positive influence on group performance. Group engagement affects the relationship between individual-group congruence and group performance as an intermediate variable. The group (sub) culture and informal communication characteristics have not been observed to have a significant moderating variable effect.