Sokak sanatının seramik malzeme ile ilişkilendirilmesi
The association of street art with material of ceramic
- Tez No: 621518
- Danışmanlar: PROF. İNAYET SEVİM ÇİZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sokak Sanatı, Kamusal Alan, Seramik, Kent, Sokak, Street Art, Public Space, Ceramics, City, Street
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sokak aralarında gezinirken aramadan bulmaya dayalı bir anlayış ile harmanlanan sokak sanatı, izleyiciyi bu şekilde şaşırtmayı da hedeflemektedir. Başlangıçta içinde bulundurduğu alt kültürün“ben de buradayım”sözünün sanat aracılığı ile vurgulanması, kamusal alanda etkin bir yer tutan sokağı bir galeri veya müzeye dönüştürmüştür. Herkese ait alan olan kamusal alanlar içinde sokak, kamusal mekânın en önemli bölümünü oluştururken, kentleşme ile birlikte ortaya çıkan heterojen yapısı ile bireyin yaşadığı alana dair söylemlerinin sesi olmuştur. Tarihsel süreçten günümüze, kamusal alan ve özel alan kavramlarının egemen siyasi yapı ile çerçevesi çizilmiş, toplumsal ilişkiler dünyası bu şekilde biçimlenmiştir. Aynı zamanda sokağın fikirlerin tartışıldığı, sorunların dile getirildiği bir kamusal mekân olarak kullanımı da bu bağlamda etkilenmiştir. Bu çalışmada, sokak sanatının ne olduğu, nasıl doğduğu ve nasıl geliştiğini anlamak için öncelikle sokağın kamusal alandaki yerinin değerlendirilmesi yapılmış ve aynı zamanda alt kültürlerden doğan bir sanat eylemi olması açısı ile farklı ideolojilerle de ilişkilendirilmiştir. Günümüzde değişen, kurumsallaşan yapısına ayrıca değinilmiş ve bu gelişmeler kapsamında örneklere yer verilmiştir. Zaman içinde kendi sınırlarını aşarak bugün dünyada büyük hız ve ün kazanmış olan sokak sanatı, yoluna çeşitliliğini farklı disiplinlerde çalışma örnekleri göstererek devam etmektedir. Sokak sanatında seramik malzemenin kullanımı; sokağa ait unsurlarla birlikte yeni söylemlerin oluşmasını, sokak sanatında yeni alanların açılmasını ve sürecin bağımsız yaşanmasını sağlaması açısından önemli pratikler barındırmaktadır. Ayrıca hacim duygusunun yarattığı farklı algı biçimlerinin izleyici ile doğrudan ilişkiye geçmesi bu sanatın seramik ile ifade gücünü de pekiştirmektedir. Üretim sürecinin dışında, uygulama sırasında sokağın kendi dinamikleri ile karşılaşan sanatçı, sokağın bu beklenmedik oluşumlarının, hesaplanamaz risklerinin içinde ve seramik malzemenin kırılganlığı noktasında, tüm bu hesapları bir kenara itmiş ve çalışmaları sokağın devinimine bırakmıştır. Sokak sanatının örneklerinin çoğaldığı ve kimi zaman eserlerin kentlilerce kabul görüp benimsendiği süreçlerin analizinde, seramik malzeme sokağa ait söz konusu hareketler ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışma ile seramik eserlerin sadece galeri ve müzelerde izleyici karşısına çıkan biçiminden uzak, sokakla bütünleşmiş bir arka plan anlayışında, seramik sanatı adına farklı açılımlar sunmasının altı çizilmiştir. Kamusal alanların sanat adına daha fazla kullanılması ve halkın sanatla iç içe geçerek, seramik malzemeyle kurduğu ilişkileri daha da kuvvetlendirmek amacıyla uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As one wanders among the streets, the concept of street art aims to surprise the viewer with the understanding of finding things without looking. For starters the expression of the sub-culture motto: ''I am here'', the street, a powerful civic space, transforms into an art gallery or a museum through art. Streets, that are public spaces belonging to everyone, have become the most important civic place, by creating a voice for the people who need to have a say about their living space. From history to present day, the difference of political structure has framed public vs. private space while shaping societal relationships. At the same time, the use of the street as a place for discussing ideas and/or problems has been affected through this concept. Through this work, to understand what street art is, how it was started and developed, The place of the street within the frame of civic space was studied while at the same time Analyzing how it has become a reactionary expression of art through relating with different ideologies of the sub-culture. How it has changed and institutionalized through present day are discussed through the examples provided. Through time, by expanding its limits, street art has continued to gain huge momentum, fame and expression with interdisciplinary examples of many different working methods. The use of ceramic materials in street art, has caused a new language of expression using characteristics belonging to the street, providing new areas and an independent time frame for the process and practice. Also, the spatial connection the viewer feels through observing the third dimension creates a more powerful experience through the use of ceramics. Outside the manufacturing time period, the artist, while installing the artwork, experiences different dynamics of the street, and must push aside all unforseen occurrences, the uncalculated risks and the fragility of the ceramic material, and has left the artwork to be one with the natural fabric of the street. Analysis through time, as more examples of street art come to view and become more acceptable by the city dwellers, the concept of ceramic media belonging to the street will become stronger. Through this work, rather than the idea that ceramic sculptures should only be viewed in galleries and museums, they are understood to be one with the background of the street fabric and a different outlet of expression is provided and underlined. More use of public spaces in the name of street art and strengthening the public experience with ceramic materials are made stronger through these installations.