H.1128-1129 125 numaralı Mühimme Defteri (Tasnif-metin)
H.1128-1129 numbered 125 Mühımme-ı Mektume Notebook (Assesment and transcription)
- Tez No: 621746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mühimme Defteri, III. Ahmet Dönemi, Ordu, Savaş, Atamalar, Ammunition books, III. Ahmad period, Army, War, Appointments Key word: Ammunition books, Appointments
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 554
Özet
Osmanlılar'ın Divân-ı Hümâyûn'da kararlaştırılan hususlar üzerine padişahın onayı alındıktan sonra düzenledikleri fermanların sûretlerinin kaydedildiği defterlerdir. Divân-ı Hümâyûn, Osmanlı Devleti'nin üst düzey karar alma merkezidir. Burada siyasî, sosyal, askerî, hukukî, iktisadî işler görüşülerek bir karara bağlanırdı. Mühimme Defterleri Osmanlı Divânından çıkan bu kararların bir sûretinin kaydedildiği defterlerdir. Birinci el kaynaklar olması yönünden araştırmacılara birden fazla alanda araştırma yapma olanağı sunar. Bu nedenle Mühimme Defterleri Osmanlı mirasını anlamak için, öncelikle bu mirasın önemli öğelerinden biri olan Osmanlı yazılı kaynaklarını incelemek gerekir. Mühimme defterlerini, Orta Avrupa'dan Anadolu'ya, Kırım'dan Avusturya'ya ve Venedik'e kadar uzanan sınırlar içindeki Osmanlı Devleti'nin yapısını inceleyerek anlayabiliriz. Osmanlı Devleti'nde mühimme defterlerinde merkez ve taşra teşkilatının idarî yapısı ve çalışma şekilleri, imar, iç siyaset, isyanlar ve bu isyanların bastırılması, askerî ordu, dış politika ve yabancı devletlerle olan ilişkilerle ilgili çok çeşitli konulara dair bilgiler bulmak mümkündür. Ele alınan 125 Numaralı Mühimme defteri III. Ahmed dönemi H.(1128-1129) ve M.(1716-1717) yıllarını kapsar. Bu defterin ağırlıklı konusunu ordu, atamalar ve kalelerin ve önemli diğer yerlerin korunması, paşalar ve vezirler oluşturur. Tez çalışmamızın konusu 125 No'lu Mühimme Defteri'nin tamamı transkript özet ve tasnif şeklinde ele alınmıştır. 125 Numaralı Mühimme Defteri ile yapılan bu çalışma, III. Ahmed dönemi olan bu tarih aralığında yapılan savaşlar olduğu, göreve gelen paşalar ve vezirler olduğu, atamaların olduğu, Ordunun seferlere katıldığı görülmektedir. Bu dönemle ilgili yapılacak çalışmalara ışık tutacak bir çalışma olması tezin asıl amacıdır.
Özet (Çeviri)
These are the books in which the edicts of the Ottomans were recorded after obtaining the approval of the sultan on the issues agreed in the Divân-ı Hümâyûn. Divân-ı Hümâyûn, is the high-level decision-making center of the Ottoman Empire. Here political, social, military, legal and economic affairs were discussed and decided. The Memoirs are the books in which a processof these decisions emerged from the Ottoman Court is recorded. It provides researchers with the opportunity to conduct research in more than one field in terms of first-handresources. For this reason, in order to understand the Ottoman Heritage of the Memoirs, it is necessary to first examine the written sources of the Ottoman empire, which is one of the important elements of this Heritage. We can understand the ammunition books by examining the structure of the Ottoman Empire with in the borders extending from Central Europe to Anatolia, Crimea to Austria to Venice. In the Memoirs of the Ottoman Empire, the administrative structure and working styles of the central of provincial organizations, zoning, domestic politics, rebellions and suppression of these rebellions, the military military, foreign policy and relations with foreign states on a wide range of issues it is possible to find information is possible. Number 125 ammunition book III. Ahmad period Hijri 1128-1129 and of the Christian era 1716-1717 covers the years. The main subject of this book is the protection of the army, the assignments and castles and other important places, paşas and queens. The subject of our thesis work is the entire Ammunition Book No. 125, which is discussed in the from of transcript, abstracts and classification. This work, conducted with The Ammunition Book No. 125, was carried out in the 19 th century. It is observed that there were wars in this period of History, there were paşas and queens who took office, there were appointments, and the army joined the campaigns. The main purpose of the thesis is to be a study that will shed light on the work to be done on this period.