Finansal okuryazarlığın geliştirilmesine yönelik çabalar konusuna banka yöneticilerinin bakışı ve katkısı: Bursa örneği
The view and contribution of the bank the managers to the efforts to improve financial literacy: The case of Bursa
- Tez No: 621747
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Farkındalık, Finansal Eğitim, Banka Yöneticisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde finansal piyasalarda meydana gelen bir takım değişmelerle birlikte, finansal sistemde belirli nedenlerle yer alan bireyler çeşitli sıkıntılar, fırsatlar ve seçeneklerle karşılaşmaktadır. Finansal piyasalardaki ürün çeşitlerinin fazlalığı, teknolojik gelişmeler ve yenilikler, ürünlerin içerik ve işleyişlerinin karmaşıklaşması bireylerin finansal sistem içerisinde bilinçli bir şekilde yer almalarını gerekli kılmaktadır. Bireylerin tüm bu durumlara çözüm üretebilmeleri finansal okuryazar olabilmeleri ile mümkündür. Aynı zamanda finansal okuryazarlık, uzun vadede birikim ve yatırıma yönelik kararlarda finansal farkındalığı temel alır. Bu çalışma için konunun araştırılmasında nitel araştıma tekniklerinden olgu bilimi deseni, veri toplama ararcı olarakta mülakat tekniği kullanılmış ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesi hususunda banka yöneticilerinin katkılarının ve bakış açılarının tespitine yönelik sorular hazırlanarak banka yöneticileriyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler, 26 farklı bankada görev yapan ve değişik unvanlara sahip 30 banka yöneticisiyle gerçekleştirilmiştir. Görüşme neticesinde ulaşılan veriler analizi için nitel veri modellerinden betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca“finansal okuryazarlık”ve“finansal eğitim”kavramlarının tanımı, kapsamı ve etkileri; bireysel, ulusal ve küresel açılardan araştırılmıştır. Finansal okuryazarlığın geliştirilmesi adına Türkiye ve Dünya'da yapılan çalışmalarla ilgili literatür araştırması yapıldıktan sonra, Bursa'daki banka yöneticilerinin finansal okuryazarlığın geliştirilmesine yönelik çabalar hususunda bakışları ve katkıları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays individuals who participate in financial system with specific reasons meet various problems, opportunities and alternatives together with a number of changes in financial markets. The ability of individuals to produce solutions to all these situations is possible with financial literacy. It is only possible with financial literacy for the individuals to be able to find solutions to all these circumstances, to utilize the opportunities and to make the best choice among the alternatives. In the research of this study, phenomenological design was used as qualitative research design and interview technique was used as data collection method. Questions were prepared to determine the contribution and perspective of bank directors on development of financial literacy and face-to-face meetings were made with bank directors. These interviews were held with 30 bank directors who work in 26 different banks with different titles. Data achieved from the interviews were analyzed with descriptive analysis method. Moreover, definition, content and effects of“financial literacy”and“financial education”concepts were researched in individual, national and global perspectives. We tried to determine the point of view and contribution of bank directors in Bursa in development of financial literacy following the literature research about the studies performed in Turkey and throughout the world. Key word: Financial Literacy, Financial Awareness, Financial Education, Bank Director