Fütürizm akımı kapsamında ünlü sanatçılar ve figüratif eserleri
Famous artists and figurative works within the context of futurism
- Tez No: 621764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AVŞAR KARABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fütürizm, Fütürist Sanatçılar, Fütüristler, Futurism, Futurist Artists, Futurists
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bir sanat araştırması olan ve sanat alanına katkı sağlamayı hedefleyen bu tezde, Fütürizm akımının tanımı ve gelişimi üzerine araştırmalar yapılmış ve yorumlanmıştır. Fütürizm akımının doğuşu ve temellerine yönelik bir değerlendirme yapılarak anlatılmıştır. Fütürizm akımı kapsamında ünlü sanatçılar ve figüratif eserleri incelenerek yorumlanmıştır. Fransız Devrimi ve Endüstri Devrimi'nin oluşturduğu etkiler ile kabuk değiştirmeye başlayan dünya, şüphesiz 19. ve 20. yüzyılda tanık olduğumuz sanatsal değişimlerin ana sebeplerindendir. Sanayi devrimine bağlı gelişen teknoloji ve icatlar ile oluşan modernleşme süreci Fütürizm akımının oluşmasına da öncülük etmiştir. Filippo Tommaso Marinetti tarafından 1909'da Fütürizm Manifestosu'yla hayata geçen fütüristler, oluşturdukları sanatın her alanında sert tutumları ve ideolojileri ile gelenekselleşen sanat anlayışı yerine, modern ve çağdaş sanatı yerleştirmeye çalışmışlardır. Fütüristler, o döneme kadar oluşmuş geleneksel değerleri yıkmayı hedeflemişler, hız ve hareketliği temel öğeleri olarak tanımlamışlardır. Yaşadıkları dönemin kötü koşullarına rağmen Fütürizmin gelişmesi için geliştirdikleri sanatsal üslup ile birçok sanat akımına öncülük etmişlerdir. Fütürizmde figürler; genellikle görüntünün kırılması, enerjik fırça darbeleri, kompozisyonda hareket edercesine tekrarlanan çizgiler, uzaklaşan veya ortaya çıkan formlar ile ifade edilmiştir. Fütürist sanatçılar eserlerinde dinamizm etkisine ulaşmak amacıyla hareketli konular seçmişler ve renkleri de aynı doğrultuda kullanmışlardır. Genelde sokaklar, evler, kalabalık caddeler, savaş ve hız eserlerinin temelini oluşturur. Bu sebeple bu doğrultuda eserler üretmişlerdir. Figüratif eserler üreten en ünlü sanatçılar Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Carlo Carrà, Gino Severini'dir.
Özet (Çeviri)
In This postgraduate thesis which is an art research and aims to contribute to the field of art, researches on the definition and development of Futurism Art have been made and interpreted. Futurism is explained with an evaluation in terms of its genesis and basics. Within the context of Futurist Art Movement, famous artists and figurative works were examined and interpreted. The shell-changing world with the effects of French Revolution and Industrial Revolution is certainly the main reasons for the artistic changes we witnessed in the 19th and 20th centruies. Modernization, which was created by the technology and inventions developed in the Industrial Revolution, led to the formation of Futurism Art Movement. Filippo Tommaso Marinetti introduced the 'Futurism Manifesto' in 1909 and adopted modern and contemporary art instead of traditional art with stereotyped ideologies. The futurists aimed at destroying traditional values up to the time. Futurists have defined speed and motility as the basic factors with these ideas. Although the bad conditions of their time, they have pioneered many art movement with the wording style they developed fort he development of Futurism. One of the striking specialities of Futurism is the pro-war attitude of salvation that they create in contrast the other art movement. Notwithstanding, in the world war they entered, their artistic formations were ended by being negatively affected by the war. Altough Futurism is a short-term movement, it has pioneered the formation of many modern and post-modern movements with its artistic foundations. In Futurism, figures are expressed with breaking of view, energetic brush strokes and repeated lines as if moving and diverging. Futurist artists chose moving subjects to reach the effects of dinamism and used colors in this directions. In general, streets, houses, roads, crowd and speed are the basis of their Works. The most famous Futurist artists are Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Carlo Carrà, Gino Severini.