Katılımcı bütçe uygulamasının etkinliği: Uşak İl Özel İdaresi örneği
Effectiveness of participatory budget implementation: The case of Uşak Special Provincial Administration
  1. Tez No: 621765
  2. Yazar: MEHMET EMİN ULUTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcılık, Katılımcı Bütçeleme, Yerel Yönetimler, Nitel Analiz, Participation, Participatory Budgeting, Local Governments, Qualitative Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Globalleşme ve teknolojinin tüm dünyaya yayılması ile birlikte yönetim tarzlarında çeşitlilik kaçınılmaz olmuştur. Bütünleşen dünyada bireyler kendilerini yönetenleri sorgulamaya başlayarak her şeyin şeffaf olmasını istemektedir. 1980'li yıllarda Brezilya'da ortaya çıkan, 1990'li yıllarda gelişen, 2000'li yıllardan sonra tüm dünyada yayılmaya başlayan katılımcılık bütçeleme uygulamaları yönetimde halkında söz sahibi olmasına olanak vererek söz konusu harcamaların belirlenmesine imkan tanımaktadır. Çalışmanın amacı katılımcı bütçeleme uygulamasının teorik çerçevesini ortaya koyduktan sonra, vaka çalışması kapsamında ele alınan Uşak İl Özel İdaresindeki etkinliğinin belirlenmesi için yapılan görüşme tekniği ile elde edilen veriler ışığında içerik ve betimsel analizin yapılması amaçlanmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular, katılımcı bütçeleme uygulamasının halk tarafından benimsendiği ve Uşak İl Özel İdaresinin etkinliğinin de pozitif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With globalization and the spread of technology all over the world, diversity in management styles has become inevitable. In an integrated world, individuals begin to question those who govern themselves and want everything to be transparent. Participatory budgeting practices, which emerged in Brazil in the 1980s, developed in the 1990s and started to spread all over the world after the 2000s, enable the public to have a say in the management and allow the determination of these expenditures. The aim of the study is to present the theoretical framework of participatory budgeting and to analyse the content and descriptive analysis in the light of the data obtained from the interview technique in order to determine its effectiveness in the Uşak Special Provincial Administration. The findings of the study show that the public adopts participatory budgeting and the effectiveness of Uşak Special Provincial Administration is positive.