Katı atık yönetiminde belediyelerin rolü: Eskişehir Odunpazarı Belediyesi örneği
The role of municipalities in solid waste management: The case of Eskişehir Odunpazari Municipality
  1. Tez No: 621767
  2. Yazar: SERKAN EMEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Katı Atık Yönetimi, Atık Yönetimi Hiyerarşisi, Belediyeler, Çevre Kirliliği, Halk Sağlığı, PESTEL, SWOT, Solid Waste, Solid Waste Management, Waste Management Hierachy, Municipalities, Environmental Pollution, Public Health, PESTEL, SWOT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Katı atıklar, insanların çeşitli yerleşim birimlerinde topluluklar halinde yaşamaya başlaması ile birlikte sorunsal bir boyut kazanmaya başlamıştır. Sanayileşme, kentleşme, nüfus artışı, ekonomik büyüme ve kalkınma gibi olgular ile doğrusal ekonomik sistemin getirdiği üretim ve tüketim kalıpları sonucunda ortaya çıkan kentsel katı atıklar kontrol edilemediği durumda çevre kirliliği, halk sağlığı sorunları ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Kentsel katı atık sorunlarına karşı geliştirilen yönetim stratejileri, ülkelerin siyasal, sosyal, yasal ve ekonomik özellikleri ile uygulama alanındaki yerel koşullara göre farklılıklar göstermektedir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kentsel katı atık yönetimine dair görev, yetki ve sorumluluklar büyük ölçüde belediyelere aittir. Belediyelerin katı atık yönetim sistemlerindeki başarısı çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir kentlerin oluşturulabilmesi için önemlidir. Ancak, belediyeler bu hizmetleri yerine getirirken birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nin 2017-2018 dönemi içerisinde gerçekleştirmiş olduğu kentsel katı atık yönetimi faaliyetlerine yönelik vaka analizini yapmak ve atık yönetimi hiyerarşisi yaklaşımının yönetim sistemi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu kapsamda literatür taraması ve saha araştırmaları ile elde edilen veriler ışığında PESTEL ve SWOT analizleri gerçekleştirilmiştir. Böylelikle mevcut ve olası sorun alanları tespit edilerek Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü için uygun olan yönetim stratejisi önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Solid wastes began to gain a problematic dimension as people started to live in communities in various settlements. When the municipal solid wastes resulting from the industrialization, urbanization, population growth, economic growth and development and the production and consumption patterns of the linear economic system cannot be controlled, environmental pollution, public health problems and economic losses are caused. The management strategies developed against municipal solid waste problems vary according to the political, social, legal and economic characteristics of the countries and local conditions in the field of application. As in many countries about the task of municipal solid waste management in Turkey, powers and responsibilities belong to a large extent to the municipalities. The success of municipalities in solid waste management system is important for creating environmentally, socially and economically sustainable cities. However, municipalities face many problems in performing these services. The aim of this study is to make a case study of Eskişehir Odunpazarı Municipality's solid waste management activities in 2017-2018 period and to examine the effects of waste management hierarchy approach on the management system. In this context, PESTEL and SWOT analyzes were performed in the light of the data obtained through literature review and field research. In this way, existing and potential problem areas were identified and management strategy suggestions suitable for Eskişehir Odunpazarı Municipality Directorate of Cleaning Affairs were presented.