Türkiye'deki kentsel dönüşüm uygulamaları: Kocaeli 28 Haziran Mahallesi örneği
Urban transformation application in Turkey: Kocaeli 28 June Neighborhood example
- Tez No: 621776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Planlaması, Kentsel Dönüşüm, 28 Haziran Mahallesi, Kent. Urban Planning, Urban Transformation, 28th June Neighborhood
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kentler tarihsel süreç içerisinde sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde yer almıştır. Özellikle sanayi inkılâbından sonra kent merkezlerine ve çevrelerine hızla oluşan plansız, programsız, alt yapısı olmayan göç hareketleri olumsuz yaşam alanlarını meydana getirmiştir. Bu durum aynı zamanda insanları sağlıklı kentsel alanların arayışına da itmiştir. Sağlıklı kent arayışı, kentsel dönüşümü gündeme getirmektedir. Kentsel dönüşüm fiziksel dokunun yenilenmesinin yanında ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçları da beraberinde getirmektedir. Kocaeli, Türkiye'nin en büyük ekonomisine sahip illerinden bir tanesidir. Ekonomisinin temeli sanayi sektörüdür. Türkiye'de lider firmalarının büyük bir bölümü bu şehrin sınırları içerisindedir. Bu durum kentin sürekli göç almasına neden olmaktadır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi kentte büyük hasarlara neden olmuştur. Bu durum sonrası kentin yenilenmesi bu söz konusu yıkımın giderilmesine yönelik fikirler ortaya atılmıştır. Bu çalışmada Kocaeli'nin bir mahallesi olan 28 Haziran Mahallesi'nin, demografik, fiziksel, çevresel ve sosyal yapısı anket çalışması ile analiz edilmiştir. Kentsel dönüşüme bakış açısı anket çalışması ile detaylı analiz edilmiştir. Anket neticesinde, 28 Haziran Mahallesi sakinlerinim genelinin kentsel dönüşüm projelerine istekli davrandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The cities have taken part in a continuous change and transformation within the historical process. Especially the unplanned, unscheduled and unstructured migration movements formed rapidly to the city centers and their surroundings after the industrial revolution created negative living spaces. This situation also pushed people to seek healthy urban areas. These unhealthy conditions bring about urban transformation. Urban regeneration brings about economic, social and cultural consequences as well as the renewal of physical tissue. Kocaeli, Turkey is one of the provinces with the largest economy. The basis of its economy is the industrial sector. A large part of the leading companies in Turkey within the boundaries of the city. This situation causes the city to receive continuous migration. The August 17, 1999 Marmara earthquake caused great damage in the city. After this situation, the city was renewed and ideas were put forward for the elimination of this debris. In this study, demographic, physical, environmental and social structure of a district of Kocaeli which is a district of Kocaeli was analyzed with a survey. The perspective of urban transformation was analyzed by a survey. As a result of the survey, it was concluded that 28 June Neighborhood residents were willing to be involved in urban transformation projects.