Tek taraflı diz artroplastisi geçirecek hastalarda femoral sinir bloğu ile adduktor kanal bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparision of the effects of femoral nerve block and adductor canal block on postoperative analgesia in patients undergoing unilateral total knee arthroplasty
  1. Tez No: 621814
  2. Yazar: SONER KINA
  3. Danışmanlar: UZMAN BİRSEN EKŞİOĞLU KARACİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, Femoral sinir bloğu, Adduktor kanal bloğu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Total diz artroplastisi (TDA) sonrası ağrı şiddetlidir ve tedavi edilmediğinde kronikleşebilir. Ultrasonografinin rejyonel anestezide kullanımında artmasıyla beraber TDA sonrası analjezi amacıyla femoral sinir bloğu (FSB) ve adduktor kanal bloğu (AKB) uygulama sıklığı artmaktadır. Çalışmamızda tek taraflı diz artroplastisi geçirecek hastalarda femoral sinir bloğu ve adduktor kanal bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, etik kurulu onayı, hastalardan yazılı izin alınarak, elektif TDA cerrahisi uygulanacak American Society of Anesthesiologists (ASA) skoru I-II olan 18-70 yaş grubu 70 hastada gerçekleştirildi. Çalışma prospektif, randomize ve tek kör olarak planlandı. Hastaların demografik verileri kaydedilerek rutin monitorizasyon ve genel anestezi indüksiyonu uygulandı. Hastalar FSB (Grup F) ve AKB (Grup A) yapılan grup olarak ikiye ayrıldı. Her iki gruba 20 mL % 0.375 bupivakain uygulandı. Tüm hastaların kalp atım hızı (KAH) ve ortalama arter basıncı (OAB) indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve intraoperatif her 30 dakikada bir kaydedildi. Postoperatif dönemde intravenöz tramadol ile hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Toplam kullanılan tramadol miktarı ve kaç defa analjezi ihtiyacı olduğu kaydedildi. KAH, OAB ve vizüel analog skala (VAS) skoru postoperatif 30. dk., 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. Komplikasyonlar 24 saat boyunca (bulantı/kusma, hipotansiyon, bradikardi, kaşıntı) kaydedildi. Bulgular: Demografik verilerde, intraoperatif ve postoperatif hemodinamik verilerde, ek analjezik ihtiyacı ve komplikasyonlar her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Postoperatif VAS skorları, kullanılan toplam tramadol miktarı istatiksel olarak Grup F'de anlamlı düşük bulundu. Sonuç: Tek tek taraflı diz artroplastisi geçirecek hastalarda femoral sinir bloğunun postoperatif analjezi üzerine daha etkin olduğunu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Pain after total knee arthroplasty (TKA) is very severe and may become chronic if left untreated. The frequency of femoral nerve block and adductor canal block for analgesia after TKA increases with the use of ultrasonography in regional anesthesia. In this study, we aimed to compare the effects of femoral nerve block and adductor canal block on postoperative analgesia in patients undergoing unilateral knee arthroplasty. Materials and Methods: The study was conducted in 70 patients of American Society of Anesthesiologists (ASA) I-II group 18-70 years of age who underwent elective total knee arthroplasty with the approval of the ethics committee and written permission from the patients. The study was planned as prospective, randomized and single-blind. Demographic data of patients were recorded and routine monitoring and induction of general anesthesia were performed. The patients were divided into two groups as FNB (Group F) and ACB (Group A). 25 mL % 0.375 bupivacaine was administered to both groups. Heart rate (HR) and mean arterial pressure (MAP) of all patients were recorded before induction, after induction and intraoperatively every 30 minutes. Patient controlled analgesia (PCA) was performed with intravenous tramadol in the postoperative period. Total amount of tramadol used and the number of times analgesia needed were recorded. HR, MAP and visual analogue scale (VAS) scores were recorded at 30 min, 1, 2, 4, 6, 12 and 24 hours postoperatively. Complications were recorded for 24 hours (nausea / vomiting, hypotension, bradycardia, pruritus). Results: 70 patients were included in the study. There was no statistically significant difference in demographic data, intraoperative and postoperative hemodynamic data in both groups (p> 0.05).