Hata türü ve etkileri analizi ile gri ilişkisel analiz bütünleştirilmesi – bir işletmede uygulama denemesi
Integration of failure mode and effect analysis with grey relational analysis - application attempt in an enterprise
  1. Tez No: 621869
  2. Yazar: SADIK YEREBAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIRIM SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Gri İlişkisel Analiz, Uyum Analizi, Risk Öncelik Sayısı, Failure Mode and Effects, Grey Relational Analysis, Correspondence Analysis, Risk Priority Number
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünya üzerinde sürekli olarak nüfusun artması ile doğru orantılı olarak tarımsal üretim de artmaktadır. Ancak tarımsal üretim var olan talebi karşılayamamaktadır. Bundan dolayı işletmelerin, tarımsal ürünlerden alınan verimi arttırmak ve sürekli büyüyen pazardan daha fazla pay almak istemeleri, rekabeti arttırmakta ve gübre üretimini daha da önemli hale getirmektedir. Bu doğrultuda tezde, Türkiye'de gübre üretimi yapan bir işletmenin üretim sürecinde karşılaştığı hata türlerinin, Hata Türü ve Etkileri Analizi yardımıyla önceliklendirilmesi ve düzeltici tavsiyelerin verilmesi amacıyla yola çıkılmıştır. Hata Türü ve Etkileri Analizinin uygulaması sonucunda, hata riskleri birbirinden çok farklı olmasına rağmen aynı Risk Öncelik Sayısı değerleri elde edilebilmektedir. Bu durum literatürde de Hata Türü ve Etkileri Analizi'nin bir eksiliği ve eleştirilen bir özelliği olarak karşımıza çıkmakta ve önceliklendirmenin sağlıklı olmasını engelleyebilmektedir. Bu eksikliği gidermek ve önceliklendirmenin daha sağlıklı olabilmesi için kesin bilginin olmadığı zamanlarda karar vermeye yardımcı olan Gri İlişkisel Analiz yöntemi ile Hata Türü ve Etkileri Analizi birlikte uygulanmış; bunun, potansiyel hataların daha müşteriye ulaşmadan önlenmesi açısından işletmeye katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Gri İlişkisel Analiz sonucunda, önceliklendirilmiş hata türleri ile hata nedenlerinin ilişki durumları Uyum Analizi ile iki boyutlu bir uzayda oluşturulan grafikler yardımıyla saptanmaya çalışılmış, işletmenin bu hata nedenlerine yoğunlaşması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agricultural production is increasing in parallel with the increase in world population. However, agricultural production cannot meet the existing demand. Therefore, the companies desire to increase the yield from agricultural products and to grow market shares increases the competition and makes fertilizer production even more important. In this direction, the thesis was set out in order to prioritize and provide corrective advice with the help of Failure Modes and Effects Analysis, encountered failure modes in the production process of a fertilizer producing enterprise in Turkey. As a result of the application of the Failure Modes and Effects Analysis, the same Risk Priority Number values can be obtained although the failure risks are very different from each other. This situation is a deficiency and criticized feature of the Failure Modes and Effects Analysis in the literature and may prevent the prioritization from being healthy. In order to overcome this deficiency and prioritization to be healthier, Grey Relational Analysis method, Failure Modes, and Effects Analysis were applied together to help decision making when there is no definite information. This is thought to contribute to the enterprise in terms of preventing potential failures before they reach the customer. As a result of the Grey Relational Analysis, the relationship statuses of the prioritized failure modes, and the causes of failure were tried to be determined by means of the graphs created in a two dimensional space by the Correspondence Analysis and it was recommended that the enterprise concentrate on these causes of failure.