Kurumlar vergisinin genişletici maliye politikası ile ilişkisi: Türkiye ile OECD ülkelerinin mali ve ekonomik büyümelerinin analizi
The relationship between the corporate tax and the expanding fiscal policy: The economic and fiscal growth analysis of Turkey and OECD countries
- Tez No: 621870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BURHAN BAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Vergi Politikası, Türkiye, OECD, Ekonomik Büyüme, Kurumlar Vergisi, Panel Veri Analizi, Birim Kök, Yatay Kesit Bağımlılığı, Rassal Katsayılar Regresyon Analizi, Fiscal Policy, Tax Policy, Turkey, OECD, Economic Growth, Corporate Tax, Panel Data Analysis, Unit Root, Cross Sectional Dependency, Random Coefficients Regression Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kurumlar Vergisi ile Ekonomik Büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Tez kapsamında maliye politikasının gelişim süreci, amaç, araç ve ilkelerinden bahsedilmiştir. Kurumlar vergisinin gelişim süreci ve teorisi hakkında bilgiler verilip OECD ülkelerinde oran ve toplam vergi gelirleri içindeki yüzde payı incelenmiştir. Kurumlar vergisi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ve ekonomik büyüme modelleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Türkiye ve OECD ülkeleri ekonomilerinin 2002-2016 yılları arasındaki verileri kullanılarak sırasıyla yatay kesit bağımlılık testi, birim kök testi (Pesaran(2007)) ve son olarak Swamy(1970) modeli kullanılarak rassal katsayılar regresyon analizi yapılmıştır. Çıkan sonuçlar yakınsama hipotezine göre her bir ülke için ayrı ayrı incelenerek OECD ülkeleri ile Türkiye karşılaştırması yapılmıştır. Sonuçlara göre; Türkiye'de kurumlar vergisi gelirlerinde meydana gelen %1'lik artış ekonomik büyüme üzerindeki değişmeyi %0,12 birim artırdığı ve ekonomik büyümede meydana gelen %1'lik artışın kurumlar vergisindeki değişmeyi %1,67 birim oranında artırmaktadır. OECD ülkelerinde, kurumlar vergisi gelirlerinde meydana gelen %1'lik artış ekonomik büyüme üzerindeki değişmeyi yüzde olarak 0,04 - 0,17 birim aralığında artırdığı, ekonomik büyümede meydana gelecek %1'lik artış kurumlar vergisindeki değişmeyi yüzde 1,15 - 5,38 birim aralığında artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between Corporate Tax and Economic Growth. Within the scope of this thesis, fiscal policy's development process, aims, instruments, and principles were mentioned. Information about the development process and theory of corporate tax was given and its rate and centage in total tax revenue in OECD countries were analyzed. Economic growth models and the relationship between corporate tax and economic growth were examined. In the third part of this study, by using the data of Turkey and OECD countries' economies between 2002 and 2016, random coefficients regression analysis was made by means of respectively cross sectional dependency test, unit root test (Pesaran(2007)) and lastly Swamy (1970) model. The results were analyzed separately for each country according to convergence hypothesis and a comparison between OECD countries and Turkey was made. According to the results, it has been established that in Turkey, 1% increase in corporate tax revenue enhanced the fluctuation in economic growth by %0,12 and 1% increase in economic growth enhanced the fluctuation in corporate tax by 1,67. OECD countries, 1% increase in corporate tax revenue enhanced the fluctuation in economic growth by percentage between 0,04 and 0,17 and 1% increase in economic growth enhanced the fluctuation in corporate tax by percentage between 1,15 and 5,38.