Hadîka gazetesinin altmış dört sayıdan oluşan üçüncü döneminin transkripsiyonu, değerlendirmesi ve fihristi
Transcription, evaluation and index of the third period of Hadîka newspaper which consists of sixty four issues
- Tez No: 621890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Basın, Gazete, Osmanlı Devleti, Matbaa, Hadîka, Press, Newspaper, Ottoman Empire, Printing Press, Hadîka
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 700
Özet
Ülkemizde gazetenin tanınması ve hayata geçirilmesi XIX. yüzyılda gerçekleşmiştir. II. Mahmut döneminde ilk Türkçe gazete, devlet tarafından desteklenerek çıkartılmıştır. 1860 yılından itibaren gazetelerin sayısı artmaya başlamıştır. Konumuzu oluşturan Hadîka gazetesi de bu dönemde ortaya çıkmıştır. 1870 ve 1873 yılları arasında çıkarılan ve dört dönemden oluşan Hadîka gazetesinin, 64 sayıdan oluşan üçüncü dönemini Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine çevirmeye çalıştık. Hadîka gazetesi; dönemin siyasi, sosyal ve kültürel konularından bahsetmektedir. Yazar kadrosu, gazetenin sahibi ve başyazarı olan Ebuzziya Tevfik Bey, Namık Kemal, Şemseddin Sami, Ahmet Midhat Efendi gibi önemli yazarlardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our country newspapers became popular in the 19th century. During Mahmut II, the first Turkish newspaper was published with the help of the government. Beginning with 1860, the number of printed newspapers started to increase. The Hadîka newspaper which is our subject, also came into being during this period.Hadîka newspaper was published between 1870 and 1873 and consisted of four periods. We tried to translate the 64 published copies of the third period from the old Ottoman Turkish to today's modern Turkish.Hadîka newspaper talked about the political, social and cultural matters of the day. The editors were Ebuzziya Tevfik who was the chief editor and the owner of the paper as well as Namık Kemal, Şemseddin Sami, Ahmet Midhat who were important writers of the time.