Nazan Bekiroğlu'nun Mücellâ adlı romanındaki kelime grupları
Word phrases in the novel 'Mucella' by Nazan Bekiroğlu
- Tez No: 621889
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nazan Bekiroğlu, Kelime Grupları, Dilbilim, Nazan Bekiroğlu, Word Groups, Linguistic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Dil, sözcüklerin sistemli halde kullanılmasıyla oluşan kurallar bütünüdür. Bu bütünün parçalarının sözlü ve yazılı olarak farklı bağlamlarda kullanılması, anlamı ve yapısıyla ilgili incelemeler yapmamızı gerektirir. Dilin kültür taşıyıcısı olduğu ve kültürün, dilin yapısını ve oluşumunu etkilediği herkes tarafından kabul edilmektedir. Bu karşılıklı etkileşim dil ürünlerinde açıkça kendini göstermektedir. Dil ürünlerinden biri de edebiyatın anlatmaya dayalı metinlerinin içinde tasnif edebileceğimiz romandır. Romanlar oluşturuldukları dilin çeşitli özelliklerinin ve yazarının edebi eğiliminin vücut bulduğu en etkili anlatım türlerindendir. Doğal olarak Türkiye Türkçesine ait özellikler, Türkiye Türkçesiyle eser veren yazarlara da sirayet etmektedir. Son dönemde Türkiye Türkçesiyle eser veren sanatçılardan biri de Nazan Bekiroğlu'dur. Nazan Bekiroğlu kendi dünya görüşünü ve edebi algısını romanlarına yansıtmaktadır. Bu romanlardan biri de dönem romanı olarak kabul edilebilecek olan“Mücellâ”dır. Dil ve üslubun bir bütün olduğu gerçeğinden yola çıkarak dil malzemelerinin anlatım üzerindeki etkisini belirlemek üzere yaptığımız çalışmada amacımız Nazan Bekiroğlu'nun“Mücellâ”adlı romandaki kelime gruplarını incelemektir. Çalışmamız 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Nazan Bekiroğlu'nun hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve üzerinde çalıştığımız“Mücellâ”romanı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kelime gruplarıyla ilgili kaynak taraması sonucunda elde ettiğimiz bilgiler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise“Mücellâ”adlı romandaki tesadüfi örneklem yoluyla seçilen sayfalarda yer alan kelime grupları incelenmiş, ait olduğu grubun içinde tasnif edilmiştir. Yazarın yoğun olarak kullandığı kelimelerden yola çıkarak sanatçının üslubu ile ilgili tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is the whole of rules used systematically by words. Oral and written use of pieces of these rules in different contexts requires us to make examinations in terms of their meanings and structures. It is accepted by everyone that language reflects its culture and that the culture influences the structure and formation of the language. This interaction between the culture and the language is obvious in linguistic products. One of such linguistic products is the novel, which could be regarded as narration-based texts of literature. Romans are considered to be among the most effective type of narration, which reflects various properties of the language and the literary tendencies of the author. Features of Turkish spoken in Turkey are also used by authors who produce works using Turkish in Turkey. One of such authors is Nazan Bekiroğlu, who reflects her own world views and her literary perceptions in her novels. One of her novels is 'Mücella', which could be considered to be a novel of the era. Considering the fact that language and style are parts of a whole, the present study aimed to determine the influence of linguistic materials on narration and to examine the word groups used in Nazan Bekiroğlu's novel of 'Mücella'. The study included 3 parts. The first part provides information about Nazan Bekiroğlu's life, her literary personality, her works and her novel of 'Mücella'. The second part gives information about the word groups in line with the related literature. In the third part, the word groups selected on the basis of random sampling method from the novel of 'Mücella' were examined and categorized into groups. Lastly, depending on the words frequently used by the author, the author's style was examined.