The use of short stories in English language teaching and its benefits on grammar learning
İngilizce öğretiminde kısa hikayeler kullanımı ve bunun dil bilgisi öğrenimine yararları
  1. Tez No: 621891
  2. Yazar: SEVAL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebi Eserler, Kısa Hikayeler, Dilbilgisi Gelişimi, Literary Texts, Short Stories, Grammar Improvement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yabancı dil öğretiminde, öğretmenler genellikle ders kitaplarına bağlıdırlar ve esas amaç sadece dilbilgisi öğretmek gibi farzedilir. Türkiye'deki öğrenciler de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilen çoğu ders kitabında otantik materyeller bulunmadığı için, öğrenmeye çalıştıkları dili gerçek ortamında görme şansı elde edemeyebilirler. Ancak, edebi eserler de otantik materyellerdendir ve İngilizce öğretmek için kullanılabilirler. Edebi eserlerin dil öğrenimindeki etkisini vurgulamak için 2011 senesinde Kütahya'da özel bir okulda bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışma orta okul 7 ve 8. sınıfta, ve İngilizcesi başlangıç seviyesinde olan öğrenciler üzerinde Kısa Hikayelerin kullanımını inceler. Bunu gerçekleştirmek için 57 Türk öğrenci seçilmiştir. Araştırma tasarısı hem tanımlayıcı hem de deneysel olmak üzere iki aşamalıdır. Deneysel kısmı 3 hafta boyunca uygulanmıştır ve kısa hikayelerin öğrencilerin dilbilgisi üzerindeki yararlarını incelemek için kullanılmıştır. Tanımlayıcı kısımda ise, öğrencilerin İngilizce dersine dahil edilen edebi eserlere karşı tutumlarını ölçmek amacı ile bir tutum anketi uygulanmıştır. Öğrencilerin dilbilgisi gelişimi ve İngilizce dersinde kısa hikayeler kullanımına dair tutumlarındaki değişim incelenmiştir. Bu çalışmadan elde ilen bilgiler SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin dilbilgisi üzerinde olumlu bir artış göstermiştir; aynı şekilde, edebi eserlerin İngilizce dersine dahil edilmesine karşı olan tutumlarında da kayda değer bir değişiklik gözlenmiştir. Bu yüzden, sonuçlar, genel olarak kısa hikayelerin İngilizce dersine dahil edilmesinin öğrencilerin dilbilgisine yarar sağladığına ikna edici özelliktedir.
Özet (Çeviri)
In foreign language teaching, teachers generally depend on course books and the aim is usually regarded as teaching its grammar solely. Students may not have the opportunity to see the language in its original form because many of the course books that are used by Turkish Ministry of Education do not contain authentic materials. However, literary texts are authentic materials and they can be used to teach English. This study is conducted in 2011 education year, at a private school in Kütahya, in order to highlight the effectiveness of the use of literary texts in English teaching. The study examines the use of Short Stories with beginner levels studying at Middle School. To do so, a sample of 57 Turkish students were selected. The research design is two-sided, both descriptive and experimental. The experimental part is conducted for 3 weeks and a grammar test was administered to search the grammar improvement of students. In order to gather data for the descriptive part, a belief questionnaire was administered towards the inclusion of short stories to English lessons. The improvement in students' grammar and the change in their attitudes towards the use of literary texts in English lessons were examined. The data obtained in this study were analyzed using SPSS software. The results showed a positive difference in grammar scores of students; besides, a significant change was observed in the beliefs of students towards the literary texts. Therefore, the findings in general, seem to convince that the inclusion of short stories to language teaching can boost the students' grammar knowledge.