Finans kuruluşlarında sürdürülebilirlik raporlaması: Bankacılık sektöründe Küresel Raporlama Girişiminin gri ilişkisel analizi ile performanslarının değerlendirilmesi
Sustainability reporting in financial institutions: Evaluation of gray related analysis and performance of Global Reporting Initiative in banking sector
- Tez No: 621981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Bankacılık Sektörü, Performans, Gri İlişkisel Analiz, Sustainability, Bankıng Sector, Performance, Gray Relational Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde meydana gelen küresel gelişmeler ve artan teknoloji sayesinde finans kuruluşları içerisinde yer alan bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik kavramının önemi artmıştır. Bankaların sürdürülebilirlik açısından varlıklarının sürdürülebilir hale getirilmesi bir takım sorumlulukları ortaya çıkarmıştır. Bankaların bu sorumluluklar içerisinde sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik performanslarının son derecede önemli olmasına neden olmuştur. Bankacılık sektöründe gerçekleşen faaliyetler neticesinde bankaların sürdürülebilirlik raporlamalarında Grı4 (Küresel Raporlama Girişimi) verilerine yer verilmiştir. Bu kapsamda Türkiye'de bulunan 14 bankanın sürdürülebilirlik performanslarını değerlendirmek için önce oluşturulan Grı4 (Küresel Raporlama Girişimi) verileri içerik analiz yöntemi kullanılarak daha sonrasında Gri İlişkisel Analiz Yöntemi ile 14 banka için belirlediğimiz 31 tane Grı4 (Küresel Raporlama Girişimi) değişkenleri doğrultusunda sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik performansları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to the global developments and increasing technology, the concept of sustainability has increased in the banking sector among financial institutions. The sustainability of banks' assets in terms of sustainability has revealed a number of responsibilities. The social, environmental and economic sustainability performances of the banks within these responsibilities have made them extremely important. As a result of the activities in the banking sector, GR4 (Global Reporting Initiative) data were included in the sustainability reporting of the banks. In this context, in Turkey 14 banks that were created before to assess the sustainability performance Grı4 (Global Reporting Initiative) data we set for 14 banks with Gray Relational Analysis Method afterwards using content analysis method 31 one Grı4 (Global Reporting Initiative) variable in accordance with social, environmental and economic sustainability performances were evaluated.