Shifts in banking: Rise of fintech companies
Bankacılıkta değişimler: Fintech şirketlerinin yükselişi
- Tez No: 809925
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. SEYİTHAN AHMET ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
- Anahtar Kelimeler: bankacılık, fintech şirketleri, finansal teknoloji, yenilik, dijitalleşme, banking, fintech companies, financial technology, innovation, digitalization
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son birkaç yılda, dünya çapında finans piyasası, özellikle finansal teknoloji veya kısaca“fintech”açısından benzeri görülmemiş bir gelişme yaşadı. Dijital paralarda (digital currency) artan teknolojik kullanım, mobil ödemelerde yenilik, dağıtık defter teknolojisi (distributed ledger technologies) ve blok zinciri teknolojisinin yanı sıra finansal kurumlar içinde piyasa kredisi ve farklı finansman uygulamaları gözlemlendi. Büyük ölçüde fintech start-up'ları ve gelişmekte olan şirketler ile bazı geleneksel olmayan sağlayıcılar gibi banka dışı kuruluşlar finansal sistemdeki inovasyonların yaygınlaşmasını sağladı. Bu süreçte geleneksel bankaların azalan etkinliği ve genel olarak neo-bankaların veya fintech şirketlerinin yükselişiyle birlikte, dünya çapında finans piyasası veya endüstri yeniden şekilleniyor. Çalışma, geleneksel bankalarda finansal teknoloji hizmetlerinin ortaya çıkmasına olan ihtiyacı değerlendirmekte ve finans endüstrisindeki yeni eğilimleri ele almak için farklı modellerin benimsenmesini ele almaktadır. Bu bağlamda, finansal teknoloji ve fintech şirketlerine ilişkin fırsat, güvenlik ve sürdürülebilirlik kaygılarını ele almakta ve teknolojik gelişmeler açısından toplum içinde değerlendirmektedir. Finansal teknoloji, bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda kullanılan özel algoritmalar ve yazılımların yardımıyla işletme sahiplerine, şirketlere ve tüketicilere finansal operasyonları ve süreçleri yönetmede yardımcı olmak için kullanılmıştır.“Yeniliğin Yayılması Teorisi”bu çalışmada değerlendirilecek önemli bir teori olarak kabul edilmiştir. Çalışma, pozitivist bir felsefe, tümdengelimci bir yaklaşım ve keşifsel araştırma stratejisi izlemişti. Zira bahse konu bir strateji, çalışmanın mevcut dünyadaki fintech olgusunu ve bunun geleneksel bankalar ve genel olarak finansal kurumlar üzerindeki etkilerini keşfetmesine yardımcı olmuştur. Çalışma, hem birincil hem de ikincil kaynaklardan nitel bir araştırma tekniği uygulamıştır. Çalışmanın bulgusu, fintech şirketlerinin yükselişinin, son zamanlarda geleneksel bankaların ve finansal kurumların düşüşünde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Geleneksel bankaların operasyonlarında teknolojiyi etkin bir şekilde uygulayamamaları, onlar için büyümenin yavaşlamasını başlatan en önemli faktördür. Örneğin, geleneksel bankaların neo-bankalarla rekabet edebilmek için müşteri deneyimine daha fazla önem vermesi gerekecektir. Fintech'i kendi kuruluşlarında uygularken hizmet sağlayıcılarıyla da işbirliği yapmaları gerekiyor. Birleşik Krallık'taki (UK) geleneksel banka yöneticilerinin çoğunun bakış açısına göre, şirketlerinde finansal teknoloji uygulamak, geleneksel bankaların daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olabilir. Geleneksel bankaların daha yenilikçi ve dijital çözümlerin kullanılması, özellikle finansal teknolojinin uygulanmasına ilişkin risklerini etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the past few years, the financial market worldwide has experienced unprecedented development, especially in terms of financial technology or shortly“fintech”. A massive technological use within digital currencies, innovation in mobile payments, distributed ledger technology, and blockchain technology along with marketplace lending and peer-to-peer lending within the financial institutions have been observed. Subsequent growth of intake innovation has been observed outside the traditional banking and financial system that has been largely given by the non-bank entities such as fintech start-ups and emerging companies along with some non-traditional providers. With the subsequent decline of traditional banks and rising of neo-banks or fintech companies in general, the financial market or industry worldwide has been reshaping. The study evaluates the need for the emergence of financial technology services within traditional banks and tries to understand the adoption of different models for addressing new trends in the finance industry. Therefore, the study evaluates the opportunity, security, and sustainability concerns related to financial technology and fintech companies, and evaluates them within the society in terms of technological advancements. Financial technology has been utilized for helping business owners, companies and consumers managing financial operations and processes with the help of specialized algorithms and software used in computers and smartphones. Compared to the traditional value-adding areas of universal banks, fintech companies have been widely distinguished in their involvement in assessing management payments and financing.“Diffusion of Innovation Theory”has been regarded as a major theory which would be evaluated in this study. The study has followed a positivist philosophy, deductive approach, and exploratory research strategy as this type of strategy has helped the study in exploring the phenomenon of fintech in the current world and its impacts on the traditional banks and financial institutions in general. The study has implemented a qualitative research technique from both primary and secondary sources. The finding of the study represents that the rise of fintech companies has significant influence on the decline of traditional banks and financial institutions in recent times. The inability of traditional banks to effectively implement technology within their operations is the major factor that has initiated the decline of growth for them. For instance, traditional banks would need to have a greater emphasis on customer experience to compete with neo-banks. They also need to collaborate with their service providers while implementing fintech within their own organizations. As per the perspective of most of the managers of traditional banks in the UK implementing financial technology within their company can help traditional banks in generating greater revenues. The use of more innovative and digital solutions by traditional banks can help them effectively manage their risks, especially regarding to the implementation of financial technology.