Sağlıklı yetişkin bireylerde suppression head ımpulse paradigm (SHIMP) yönteminin geleneksel head ımpulse test (HIMP) yöntemiyle karşılaştırılması
Comparison of suppression head impulse paradigm (SHIMp) and head impulse test paradigm (HIMP) in healthy adult individuals
  1. Tez No: 622021
  2. Yazar: SARE NUR KARAKOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: SHIMP, HIMP, VHIT, VOR, Suppression, SHIMP, HIMP, VHIT, VOR, Suppression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Video Head Impulse Test (vHIT) ani ve hızlı baş hareketleri sırasında VOR kazançlarının ölçülmesine dayanan bir vestibüler sistem değerlendirme yöntemidir. Bireyin belirli bir mesafedeki sabit bir noktaya odaklanmasına dayanan geleneksel vHIT (HIMP) yöntemine ek, 2016 yılında yeni bir değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir. Suppression Head Impulse Paradigm (SHIMP) adı verilen bu yöntem baş hızıyla aynı hızda bir noktanın takip edilmesine dayanır. Çalışmamızın amacı HIMP ve SHIMP yöntemlerini kullanarak VOR kazançlarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmamız sonucunda elde edilecek verilerin, SHIMP yönteminin klinik kullanımında normatif değerler sağlaması amaçlanmaktadır. Çalışmamız KTO Karatay Üniversitesi Odyoloji Bölümü Laboratuvarında gönüllü olan 30 sağlıklı birey ile yapılmıştır. Çalışmamıza katılan her bireye tek oturumda önce HIMP ardından SHIMP değerlendirme yöntemleri kullanılarak vHIT testi uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda HIMP ve SHIMP değerlendirme yöntemleri arasında tüm bireylerde 60 msn'de, 80 msn'de ve 0-100 msn'de elde edilen hem sağ hem sol lateral kanal VOR kazançları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). Çalışmamız sonucunda vestibüler sistem değerlendirilmesinde kullanılan HIMP yöntemine alternatif olarak geliştirilen SHIMP yönteminin klinik kullanımına imkan sağlamak amacıyla normatif veriler elde edilerek literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Video Head Impulse Test (vHIT) is a vestibular system assessment method based on the measurement of VOR gains during fast, rapid head movements. In addition to the traditional vHIT (HIMP) method, which is based on the individual focusing on a fixed point at a distance, a new assessment method was developed in 2016. Suppression Head Impulse Test (SHIMP) method is based on tracking a point at a distance which has same speed with the head. The aim of our study is to evaluate and compare lateral semicircular canal VOR gains using HIMP and SHIMP methods. The results of our study will provide normative values for the clinical applications of SHIMP method. Our study was conducted in KTO Karatay University Audiology Department Laboratory. Thirty healthy volunteers participated in our study. At the same session, vHIT applied to each individual using both HIMP and SHIMP assessment methods. As a result of the evaluations, a significant difference was found between HIMP and SHIMP evaluation methods in both right and left lateral canal VOR gains obtained at 60 msec, 80 msec and 0-100 msec in all individuals (p 0.05). As a result of this study, normative data were obtained in order to allow the clinical use of SHIMP which was developed as an alternative to the HIMP method used in vestibular system evaluation.