Müzelerde bilgilendirme grafiği tasarımı ve Kütahya Çini Müzesi uygulama önerisi
Infographic design in museum and proposal of Kütahya Tile Museum application
  1. Tez No: 622053
  2. Yazar: EMİNE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN EVİN KILIÇKAYA BOĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, Bilgilendirme Tasarımı, Müzeler, Çini Müzesi, Grafik Tasarım, Visual Communication, Information Graphic Design, Museums, Tile Museum, Graphic Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Görsel iletişim araçlarından biri olan“bilgilendirme tasarımı”grafik dilin ve görsel iletişimin betimleme işlevinin kullanıldığı temel bir alandır. Birçok konuda olduğu kadar toplumsal mekânlarda da hayatı kolaylaştırmak, zamanı verimli kullandırmak ve kargaşayı önlemek bilgilendirme tasarımı tasarımının birincil görevleri arasındadır. Bilgilendirme tasarımları işlenmemiş bilginin, daha iyi ve ne şekilde insana aktarılabileceği problemine eğilir ve bu sayede insanların çevresini daha etkin algılayabilmesi için de gereklidir. Örneğin metro/otobüs güzergâh şemaları, form/doküman tasarımları, haritalar, eğitim dokümanları bilgilendirme tasarımlarının faaliyet alanına girmektedir.“Müzelerde Bilgilendirme Grafiği Tasarımı ve Kütahya Çini Müzesi Uygulama Önerisi”adlı tez çalışması sayesinde ziyaretçilere, Kütahya şehrinin en ayırt edici özelliği olan çini sanatını tanıma ve çini kültürünü yakından keşfetme imkânının sunulabilmesi amaçlanmaktadır. Bilgilendirme tasarımı, müze ziyaretçilerinin ve ilgililerin Çini Müzesi'ne olan ilgilerinin arttırılmasının yanı sıra müze koleksiyonlarının da gelecek nesillere aktarılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bilgi grafikleri ile ilgili sağlıklı örneklerin çoğalmasının, bu çalışmada da ileri sürüldüğü gibi, kültürel varlıkların akılda kalıcılığına ve korunmalarına büyük bir katkı sunması beklenmektedir. Araştırmanın birinci bölümünde, iletişimin tanımı, tarihi konumu ve görsel iletişimin günümüze kadar geçirdiği değişimlere değinilmiştir. İkinci bölümde, bilgilendirme tasarımı başlığı altında ilgili konular detaylı bir şekilde incelenmiş, bilgilendirme tasarımı diğer tasarım dallarına göre konumlandırılarak ortak ve farklılık arz eden noktalarına değinilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise müze terimi ve müzecilik ile ilgili literatür taraması yapılmış ve müze ve müzecilik kavramları ele alınmıştır. Görsel iletişim tasarım yöntemleri içerisinde ayrı bir disiplin olan bilgilendirme tasarımı tasarımı alanında hazırlanan bu tez çalışmasının alanla ilgili uygulama çalışmaları yapan tasarımcılar ve araştırmacılar için kaynak niteliğini taşıyan bir çalışma olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
“Information graphic design”, one of the visual communication tools, is a fundamental area in which graphic language and visual communication are used to describe. Facilitating life in social spaces as well as in many subjects, making time efficient and preventing confusion are among the primary tasks of the information graphic. Information graphics focus on the problem in which raw information can be transferred to human beings better and in ways that are necessary to enable people to perceive their environment more effectively. For example, traffic signs, Metro/bus route charts, form/document designs, maps, training documents are included in the scope of the information design. At this point, it is very important to bring solutions to communication problems through visual language and to increase perception level in educational processes. In the thesis study titled“Information Graphic Design in museums and Kütahya Tile Museum application proposal”, it was aimed to discuss how the visual representation of these data in the formal transfer can contribute to the communication and learning processes by taking into consideration the information purpose at the core of the graphic design. In the first part of the study, the definition of communication, its historical location and the changes that visual communication has undergone until today are mentioned. In the second part, the related topics under the heading of information graphics have been examined in detail and the information graphic has been positioned according to other design disciplines and the common and differentiated points have been mentioned. In the third part of the survey, literature survey on the term of museum and museology was conducted and the concepts of museum and museology were discussed. Within the framework of the data obtained from these surveys, the main data that will be an example of our work called“Kütahya Tile Museum application proposal”was determined and interpreted in detail. This thesis, which is a separate discipline in Visual Communication Design Methods, is designed in the field of information graphics, we think that this thesis may be a work of resource quality for designers and researchers who carry out application studies related to the field.