Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yer alan Frig Dönemindeki bilgilendirme işaretlerinin analizi ve grafik eğitimindeki yeri
The analyse of Phrygian information signs available in Anatolian Civilizations Museum and their importance in graphic studies
  1. Tez No: 298453
  2. Yazar: AYŞE SERENAY ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tarih, Fine Arts, History
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Sembol, Göstergebilim, Frig Dönemi Bilgilendirme İşaretleri, Museum, Symbol, Semiotics, Phrygian Era Information Signs
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Araştırmada, Anadolu meslek liselerinin Grafik ve Fotoğraf Bölümü, ?Grafik Desen? dersinde işlenen ?Fikir ve Mesajı Sembolleştirme? modülünü ders içerisinde alan 11. sınıf öğrenciler arasından yansız atama ile oluşturulan iki grup oluşturulmuş ve bu gruplardan biri deney diğeri kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Her iki grupta da deney öncesi ve deney sonrası ölçmeler yapılarak araştırmanın modeli oluşturulmuştur. Araştırmada, öğrencilere ön test ve son test uygulaması yapılmıştır. Araştırmada sınırlama olarak, Ankara iline bağlı ?Etimesgut Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi?, ?Gazi Osman Paşa Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi? okulları oluşturmuştur. Araştırmanın bulgular bölümünde, Anadolu Kız Meslek Liselerinin Grafik ve Fotoğraf Bölümünde ?Grafik Desen? dersinde işlenen ?Fikir ve mesajı sembolleştirme? modülünde yer alan ve göstergebilim ile ilişkili olan bilgilendirme işaretlerini tanıma ve yorumlayabilme yetilerinin gelişmesi çözümlenmiştir.Alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak hazırlanan anket ile değerlendirilen öğrencilerinin bilgilendirme işaretlerini anlamlandırma ve algılamalarının yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Meslek Liselerine devam eden öğrencilerin müzelerde alanlarıyla ilgili inceleme ve araştırma yapmaları, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'daki kültürel değerlerin öğrenilmesi, tanıtılması ve korunmasının öneminin her platformda dile getirilmesi yararlı olacaktır. Sanat eğitiminde farkındalık ilkesinin öne çıkarılması, sanat eserlerinin bilinmesi ve yaratılması konusunda ilerleme sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study; two independent groups have been constituted among 11th class students who study the module of ?Idea and Message Symbolisation? taught in ?Graphic Pattern? lesson of the graphic and photography department of Anatolian Vocational High Schools. And one of these groups has been used as the experimental group and the other one as the control group. In both groups, some surveys have been carried out before and after the experiment, so that the model for the study has been generated. In the study, the applications of pre-test and final test have been applied to the students. In the study, the limitations are Etimesgut Anatolian Vocational High School for Girls and Gazi Osman Paşa Anatolian Vocational and Vocational High School which are within the borders of Ankara. In the findings section of the study; what is analysed is that the recognition and development of the ability to be able to comment upon the information signs which are available in the module of ?Idea and Message Symbolisation? taught in ?Graphic Pattern? lesson of the graphic and photography department of Anatolian Vocational High Schools for Girls and related with semiotics.It has been determined that students? level of interpretation and perception of the information signs is not in the required level as a result of the survey evaluations prepared by taking expert views into consideration. If vocational high school students carry out relevant researches and studies in the museums, this will really contribute to their occupational developments. In this context, it will be beneficial to express the importance of teaching, presentation and preservation of the cultural values in Anatolia where is the cradle of civilisation. So that; progress can be made in highlighting the principle of awareness in art education, being acquainted with artworks and their creation.