Kuşburnu (rosa canina) ekstraktı kullanılarak gümüş nanopartiküllerin biyosentezi ve MCF-7 meme kanseri hücreleri üzerine in vitro sitotoksik etkisinin değerlendirilmesi
Biosynthesis of silver nanoparticles using rosehip (rosa canina) extract and determination of cytotoxic effect on human breast cancer cell line MCF-7
  1. Tez No: 622126
  2. Yazar: FATMA AL SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM AYDIN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Halk Sağlığı, Genetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş Nanopartikül, AgNP, Meme Kanseri, MCF-7, Silver Nanoparticles, AgNPs, Breast Cancer, MCF-7
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan ve dünyada kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türüdür. Bu çalışmada, Rosa canina ekstraktı kullanılarak gümüş nanopartiküllerin biyosentezinin gerçekleştirilmesi ve MCF7 meme kanseri hücreleri üzerine in vitro sitotoksik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gümüş nanopartiküllerin biyosentezi, Rosa canina sulu ekstraktı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sentezlenmiş gümüş nanopartiküller (Rc-AgNP), UV-görünür spektrofotometre (UV-vis) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) gibi çeşitli analitik tekniklerle karakterize edilmiştir. MCF-7 hücreleri artan konsantrasyonlarda Rc-AgNP'lerle (0-20 μg/mL) 48 saat boyunca muamele edilmiş ve biyolojik olarak sentezlenmiş gümüş nanopartiküllerin MCF-7 hücreleri üzerinde sitotoksik etkileri MTT testi ile değerlendirilmiştir. Artan konsantrasyona bağlı olarak Rc-AgNP'lerin kontrol grubuna kıyasla meme kanseri hücrelerinde hücre ölümünü arttırdığı gözlenmiştir. IC50 değeri 4,69 μg/mL olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, Rosa canina ektraktının gümüş nanopartiküllerin biyosentezi için kullanılabileceğini ve biyolojik olarak sentezlenmiş gümüş nanopartiküllerinde meme kanseri tedavisi için umut verici bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer among women in the world, caused by uncontrolled proliferation of cells in the breast tissue. The aim of this study was to perform biosynthesis of silver nanoparticles using Rosa canina extract and to evaluate their cytotoxic effects on breast cancer cells MCF7 in vitro. Biosynthesis of silver nanoparticles was performed using an aqueous extract of Rosa canina. The synthesized silver nanoparticles (Rc-AgNP) were characterized by various analytical techniques such as UV-visible spectrophotometer (UV-vis) and scanning electron microscopy (SEM). MCF-7 cells were treated with increasing concentrations of Rc-AgNPs (0-20 μg/mL) for 48 hours and the cytotoxic effects of biologically synthesized silver nanoparticles on MCF-7 cells were evaluated by MTT assay. It was observed that Rc-AgNPs induced a significant increase of cell death in breast cancer cells compared to control group in dose dependent manner. The IC50 value was 4.69 μg/mL. This study demonstrated that Rosa canina extract can be used for biosynthesis of silver nanoparticles and biologically synthesized silver nanoparticles has promising potential for the treatment of breast cancer.