Genç basketbolcularda modifiye edilmiş nba draft testlerinin Türkiye normatif değerleri
The Turkish normative values of modified nba draft tests among young basketball players
- Tez No: 622147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAZANFER KEMAL GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: NBA, NBA Draft, Performans, Normatif, NBA, NBA Draft, Performance, Normative
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalıĢmanın amacı Basketbol Gençler Liginde (17-18-19) yaĢları aralığında oynayan sporcuların antropometrik, motorik ve basketbol beceri testleri Türkiye normatif değerlerinin tespit edilmesidir. Yöntem: ÇalıĢma grubunu Basketbol Gençler Liginde Sakarya BüyükĢehir Belediyesi, Fenerbahçe, DarüĢĢafaka ve BahçeĢehir Koleji takımlarında oynayan 46 basketbolcu oluĢturmaktadır. ÇalıĢmaya katılan sporculara antropometrik ölçümler boy, vücut ağırlığı, tibia uzunluğu, omurga uzunluğu, vücut yağ yüzdesi performans ölçümleri 1 MT bench press, dikey sıçrama, Max. dikey sıçrama, 20 m. sprint, 20 m. dayanıklılık mekik koĢusu, çizgi çeviklik, reaktif mekik basketbol beceri ölçümleri harrison dripling ve paslaĢma testleri yapılmıĢtır. Basketbolculardan toplanan veriler normallik sınamasına tabi tutulmuĢtur. Normal dağılım gösterdiği tespit edilen verilerin analizinde betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıĢtır. Veriler SPSS 21.0 paket programı ile çözümlenmiĢtir. Bulgular: ÇalıĢma bulguları incelendiğinde basketbolcuların mevkilere göre boy, vucüt ağırlığı, tibia uzunlukları, dikey kulaç uzunluğu, omurga uzunluğu, max. dikey sıçrama, çizgi çeviklik, harrison dripling parametlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiĢtir (p.05). Sonuç: Sonuç olarak modifiye edilmiĢ Nba draft testlerinin bazı parametrelerinde mevkilere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiĢtir. Bu farklılığın nedeni oyuncu mevkilerindeki antropometrik ve motorik özlliklerinden ötürü kaynaklandığı düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to determine theanthropometric, motoric values and normative values for Turkish basketball skill tests of athletes in the Youth Basketball League (aged 17-18-19 years) Method:The study group consisted of 46 basketball players who played in Sakarya Metropolitan Municipality, Fenerbahçe, DarüĢĢafaka and BahçeĢehir College teams in Youth Basketball League. Anthropometric measurements, height, body weight, tibia length, spine length, body fat percentage, performance measurements, 1 MT bench press, vertical jump, max. vertical jump, 20 m. sprint, 20 m. endurance shuttle run, lane agility, reactive shuttle run basketball skill measurements, Harrison dribbling and passing testswere applied for the athletes participating in the study.Normality test was done for the data collected from basketball players. For analysis, descriptive statistics and One-Way ANOVAtests were used. The data were analyzed by SPSS 21.0 package program. Results: When the study findings were examined, statistically significant differences were found in the parameters of height, body weight, tibia length, vertical stroke length, spine length, max. vertical jump, lane agility, Harrison dribbling parameters regarding the positions of basketball players (p.05). Conclusion: As a result, it was determined that some parameters of modified NBA draft tests differed according to the positions. This difference is thought to be due to the anthropometric and motoric characteristics of the player positions.