Her yönüyle nazal polipozis
Nasal polyposis all aspects
- Tez No: 622264
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polipozis, polip, tedavi, medikal tedavi, endoskopik sinüs cerrahisi, rekürrens, komplikasyon, Nasal polyposis, polyp, treatment, medical treatment, endoscopic sinus surgery, recurrence, complication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş: Nazal polipozis(NP)'ler multifaktöriyel nedenli, mukoza inflamasyonu ile karakterize, nazal kavitede lümene doğru genişleyen benign mukozal protrüzyonlardır. NP'lerin etiyopatognez ve tedavilerindeki belirsizlikler dikkate alındığında geniş hasta serisi ile planladığımız çalışmanın literatüre önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Metot: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği'nde Ocak 2013-Aralık 2019 yılları arasında burun tıkanıklığı şikayeti ile başvuran ve muayene ve tetkikleri sonucunda NP tanısı alan, takip ve tedavisi yapılan 320 hasta retrospektif olarak değerlendirdi. Hastaların; demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, meslek), semptomları, ek hastalıkları, geçirilmiş operasyonları, endoskopik nazal muayene bulguları, radyolojik incelemeleri, takipleri ve en son kontrolleri dikkate alınarak son durumları değerlendirildi. Bulgular: NP kohortunun ortalama yaş 50,2±14 yıl ve %74,1'i (n:237) erkek idi. Medikal tedavi ile takipli hastaların cerrahi hastalara kıyasla ortalama yaşı daha yüksek ve erkek oranı daha düşük belirlendi. Hastaların %14,7'si (n:47) NP açısından riskli meslek grubunda, %40'ı (n:128) sigara ve %5,3'ü (n:17) alkol kullanıcı idi. Hastaların %44,1'inde alerjik rinit, %13,1'inde astım saptandı. Hastaların %21,2'sinin (n:68) daha önce endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) ameliyatı olduğu belirlendi. Tüm hastalarda rekürrens oranı %21,2 olarak saptandı. ESC uygulanan hastalarda rekürrens oranı düşük saptandı. Hastaların ilk muayenede en sık gözlenen şikayetleri; tıkanıklık, kaşıntı, akıntı, koku almada azalma iken cerrahi sonrası bu şikayetler medikal tedaviye kıyasla daha fazla oranda düşüş gösterdi. ESC uygulanan hastalarda medikal tedavi alan hastalara kıyasla endoskopi bulgularında anlamlı olarak daha fazla iyileşme gözlendi. Hastaların bilgisayarlı tomografi bulguları ile ESC cerrahi teknikleri arasında pozitif uyum gözlendi. NP kohortunda komplikasyon oranı %10,6 olarak saptandı. Sonuç: NP tanısı ile takip edilen hastalarda gerek medikal tedavi gerekse cerrahi tedavi ile semptom ve muayene bulgularında anlamlı düzelme izlenirken, düzelmenin cerrahi tedavi (ESC) uygulanan hastalarda daha belirgin olduğu belirlendi. NP tanısı ile takip edilen hastalarda tedavinin medikal ve/veya cerrahi tedavinin kombinasyonu şeklinde planlanmasının ve uygun hastalarda cerrahi tedavinin, tedavinin mutlaka bir parçası olması gerektiğini vurgulamak isteriz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nasal polyposis (NP) are benign mucosal protrusions of multifactorial origin, characterized by mucosal inflammation, expanding into the lumen in the nasal cavity. Considering the etiopathognesis and the uncertainties in thetreatment of nasal polyps, we think that the study we planned with the large patient series will contribute significantly to the literature. Method: Recep Tayyip Erdogan University Faculty of Medicine, Otorhinolaryngology Department, 320 patients who were admitted to the clinic between January 2013 and December 2019 with nasal congestion and who were diagnosed with NP as a result of their examination and examination, were evaluated retrospectively. Of patients; demographic information (age, gender, job), symptoms, additional diseases, previous operations, endoscopic nasal examination findings, radiological examinations, follow-ups and recent controls were evaluated. Results: The averageage of the NP cohort was 50.2 ± 14 years and 74.1% (n: 237) was male. The median age was higher and the male ratio was lower compared to surgical patients. 14.7% (n: 47) of the patients were in the occupational group at risk of NP, 40% (n: 128) were cigarettes and 5.3% (n: 17) were alcoholusers. Allergic rhinitis was detected in 44.1% of the patients and asthma in 13.1%. It was determined that %21,2'si (n:68) of the patients had endoscopic sinus surgery (ESS) surgery before. There currence rate in all patients was 21.2%. There currence rate was low in patients who received ESS. The most common complaints of the patients at the first examination; While obstruction, itching, discharge, and smell decreased, these complaints decreased after surgery compared to medical treatment. Significantly more improvement was observed in endoscopic findings in patients who received ESS compared to patients receiving medical therapy. A positive correlation was observed between the computed tomography findings of the patient and ESS surgical techniques. The complication rate in the NP cohort was 10.6%. XII Conclusion: While a significant improvement was observed in the symptoms and examination findings with both medical treatment and surgical treatment in patients followed up with the diagnosis of NP, the improvement was more pronounced in patients undergoing surgical treatment (ESC). We would like to emphasize that the treatment should be planned as a combination of medicaland / or surgical treatment in patients followed up with the diagnosis of NP and surgical treatment should be a part of the treatment in appropriate patients.