Preterm infantlarda iki farklı sürfaktan uygulama metodunun değerlendirilmesi
An evaluation of two different surfactant application methods in preterm infants
  1. Tez No: 613789
  2. Yazar: RAGIP AFŞIN ALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: respiratuvar distres sendromu, prematürite, surfaktan, LISA, ENSURE, Respiratory distress syndrome, prematurity, surfactant, LISA, ENSURE
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Preterm Infantlarda İki Farklı Sürfaktan Uygulama Metodunun Değerlendirilmesi Giriş: Respiratuar Distres Sendromu (RDS) akciğerde yapısal immatüriteye eşlik eden alveolar surfaktan eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Tedavisinde ciddi ilerlemelere rağmen prematüre bebekler için ciddi morbidite ve mortaliteye ne-den olmaktadır. Eksojen surfaktan tedavisi RDS'li bebeklerde mortalite ve morbidi-teyi azaltmaktadır. Eksojen surfaktan uygulama esnasında daha az alveoler hasar oluşturmak için daha az invaziv surfaktan uygulama teknikleri araştırılmaktadır. Amaç: Çalışmamızda 36.gebelik haftası ve altında doğmuş, RDS tanısı alan bebek-lerde daha az invaziv surfaktan uygulama metodlarından ENSURE ve LISA yöntem-lerini komplikasyon gelişimi açısından karşılaştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 01.06.2018-01.10.2019 tarihleri arasında izlenen, gebelik yaşı 0.05). Grup I ve II'deki hastalar takipleri sırasında gelişen komplikasyonlar yönüyle (pnömototaraks, pulmoner hemoraji, bronkopulmoner dispi-lazi (BPD), intraventriküler kanama ve prematür retinopatisi (ROP) karşılaştırıldığın-da anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p>0.05). CRIB skoru yüksek olan bebeklerde BPD ve ROP gelişme riskinin anlamlı derecede fazla olduğu görüldü (sırasıyla p:0.0003, p:0.03). Sonuç: Prematüre bebeklerin hassas durumları ve yapılan her türlü invaziv gi-rişim sonrası gelişebilecek komplikasyonlar nedeniyle, her geçen gün daha az girişim-sel ve invaziv uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Daha az invaziv teknikler arasında yer alan çalışmamızdaki her iki teknikde, gelişen komplikasyonlar açısından istatiksel fark yoktu. Yeni yaklaşımlar, tedavi şekilleri, uygulanabilirlikleri ve daha fazla vaka-nın değerlendirildiği prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
An Evaluation of Two Different Surfactant Application Methods in Preterm Infants Introduction: Respiratory Distress Syndrome (RDS) is a disorder arising from alveolar surfactant deficiency accompanying structural immaturity in the lung. Despite significant advances in treatment, RDS results in severe mortality and mor-bidity for premature babies. Exogenous surfactant therapy reduces mortality and morbidity in babies with RDS. Less invasive surfactant application techniques are being investigated in order to minimize alveolar injury during exogenous surfactant application. Aim: To compare the less invasive surfactant application methods ENSURE and LISA in terms of complication development in babies born at 36 weeks or less and diagnosed with RDS. Material-Method: Premature babies with gestational ages of 0.05). In terms of compli-cations during follow-up, no significant difference was observed between Groups I and II in terms of pneumothorax, pulmonary hemorrhage, BPD, IVH, or ROP (p>0.05). Babies with high CRIB scores were at significantly greater risk of develop-ing BPD and ROP (p:0.0003, and p:0.03, respectively). Conclusion: Due to the susceptibility of premature babies and the possibility of complications developing after all types of invasive intervention, less intervention-al and invasive procedures are rapidly growing in importance. There was no statisti-cally significant difference in terms of developing complications in the two methods, constituting less invasive techniques, in this study. Prospective studies evaluating new approaches and types of treatment, and their applicability, and with larger case numbers are now needed.