İnflamatuvar barsak hastalıklarında kitotriozidaz enzim aktivitesi
Enzymatic activity of chitotriosidase in inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 622329
  2. Yazar: MERYEM BALCELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ÜÇBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, İrritabl bağırsak sendromu, Kitotriozidaz, Makrofaj, Ulcerative colitis, Crohn's disease, Irritable bowel syndrome Chitotriosidase, Macrophage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarında Kitotriozidaz Enzim aktivitesi Giriş ve amaç: Gastrointestinal kanalda tekrarlayan immün aktivasyon ve inflamasyon ile karakterize olan inflamatuvar bağırsak hastalıkları(İBH), bugün için bilinmezliğini koruyan, genetik-immün-infeksiyöz faktörlerin tetiklediği kronik inflamatuvar hastalık grubudur. İBH'de aktiviteyi belirlemek tedavinin düzenlenmesi ve prognozu göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kitotriozidaz, aktif makrofajlardan salınan bir enzim olup inflamasyonun yer aldığı birçok hastalıkta (lizozomal depo hastalıkları, sarkoidoz, tüberküloz, talasemi, multiple skleroz vb.) rol aldığı gösterilmiştir. Bu çalışma İBH'de serum kitotriozidaz düzeyinin hastalık aktivitesi ile arasındaki ilişkisinin varlığını araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya; klinik olarak aktivasyonda olan 20 ülseratif kolit(ÜK), 17 crohn hastası(CH) ve kontrol grubu olarak 17 irritabl bağırsak sendromu hastası olmak üzere toplam 54 olgu dahil edildi. Aktivasyonda olan ülseratif kolit ve crohn hastalarının tümüne kolonoskopi yapıldı. Tüm hastalardan fibrinojen, C-reaktif protein, hemogram, eritrosit sedimentasyon hızı ve serum kitotriozidaz düzeyi çalışıldı. Kitotriozidaz enzimi ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Serum kitotriozidaz düzeyi aktif İBH'de anlamlı düşük saptandı. CRP düzeyi aktif CH'de anlamlı yüksek saptandı. ESR düzeyi aktif İBH'de anlamlı yüksek bulundu. Trombosit düzeyi aktif İBH'de anlamlı yüksek saptandı. RDW düzeyleri arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda inflamasyonda rol aldığı bilinen serum kitotriozidaz düzeyi aktif İBH'de kontrol grubuna göre düşük olarak saptandı. İBH'de kitotriozidazın fonksiyonunun belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Enzymatic activity of chitotriosidase in inflammatory bowel diseases Background and aim: Inflammatory bowel diseases(IBD) characterized by recurrent immune activation and inflammation in the gastrointestinal tract are chronic inflammatory disease group triggered by genetic-immune-infectious factors that remain unknown today. Determining the activity in inflammatory bowel diseases is very important in terms of regulating treatment and showing prognosis. Chitotriosidase is an enzyme released from active macrophages and has been shown to play a role in many diseases involving inflammation (lysosomal storage diseases, sarcoidosis, tuberculosis, thalassemia, multiple sclerosis, etc.). The aim of this study was to investigate the relationship between serum chitotriosidase level and disease activity in IBD. Materials and methods: A total of 54 subjects which consist of 20 patients with ulcerative colitis (UC), 17 patients with crohn disease (CD) who have been on activation and 17 irritable bowel syndrome patients as control group are involved in the study. Colonoscopy was performed for every patients with UC and CD who are on activation. Fibrinogen, C-reactive protein, hemogram, erythrocyte sedimentation rate and serum chitotriosidase levels were studied in all patients. Serum chitotriosidase level was measured by ELISA. Results: Serum chitotriosidase enzyme level was significantly lower in active IBD. CRP level was significantly higher in active CD. ESR level was significantly higher in active IBD. Platelet levels were significantly higher in active IBD. There was no significant difference between RDW levels. Conclusion: In our study, serum chitotriosidase enzyme level, which is known to be involved in inflammation was found to be lower in inflammatory bowel diseases compared to the control group. Further studies are needed to determine the function of chitotriosidase in inflammatory bowel diseases.