Kuru gözün glokom hastalarında optik koherens tomografi ölçüm sonuçlarına etkisi
The effects of ocular surface disease on optical coherence tomography scan results
- Tez No: 622346
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, Oküler yüzey hastalığı, OKT sinyal kalitesi, Retina sinir lifi tabakası kalınlığı, Glaucoma, Ocular surface disease, OCT signal quality, Retinal nerve fiber layer thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Glokom hastalarında hem yaşa hem de kullanılan antiglokomatöz ilaçlara bağlı olarak oküler yüzey hastalığı insidansı artmaktadır. Bu çalışmada, glokom hastalarında gelişen oküler yüzey hastalığının Optik Koherens Tomografi (OKT) sinyal kalitesi ve glokom analizi test sonuçlarından biri olan ortalama retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ölçümü üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Glokom Birimi'nde takip edilen, primer açık açılı glokom tanılı olup oküler yüzey hastalığı gelişmiş olan 55 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların kuru göz tedavisi öncesi çekilen OKT görüntülerine ait sinyal kalitesi ve retina sinir lifi tabakası kalınlığı not edildi. En az 10 gün süreyle kullanılmak üzere polivinil alkol + povidon içeren tek dozluk suni gözyaşı preparatı 4x1 dozunda başlandı. Ayrıca loteprednol etabonat etken maddeli damla 4x1 dozunda 1 hafta kullanılmak üzere başlandı. Hastaların bir sonraki kontrollerinde OKT çekimi tekrarlandı. Bu çekim öncesinde bir damla gözyaşı damlası damlatıldı. Her iki OKT sonuçları değerlendirilerek, sinyal kalitesi ve sinir lifi tabakası kalınlığına ait ölçümlerdeki değişim karşılaştırıldı. Çalışmamızda, oküler yüzey hastalığına yönelik tedavi sonrası çekilen OKT sonuçları değerlendirildiğinde; sinyal kalitesinde ve ortalama retina sinir lifi tabakası kalınlığında, ilk OKT sonuçlarına göre anlamlı bir artış görüldü. Hastalar aynı zamanda ilaç kullanım süresi, etken madde sayısı ve günlük damla sayısına göre de alt gruplara ayrıldı. Bu alt gruplar üzerinden de OKT sinyal kalitesi ve retina sinir lifi kalınlığındaki değişimler değerlendirildi. Tüm alt gruplarda tedavi sonrası sinyal kalitesi ve ortalama sinir lifi kalınlığında artış görüldü. Ayrıca OSDI (Ocular Surface Disease Index) anket sonucu ve Schirmer test sonucu ile bu alt gruplar arasındaki ilişki değerlendirildi. Buna göre ilaç kullanım kullanım süresi arttıkça Schirmer ölçüm sonuçlarının azaldığı ve Schirmer değeri azaldıkça yani kuru göz şiddeti arttıkça sinyal kalitesinde anlamlı bir düşüş olduğu görüldü. Bu çalışmada; oküler yüzey hastalığı gelişmiş primer açık açılı glokom tanılı hastalarda mevcut oküler yüzey hastalığının, OKT sinyal kalitesini ve retina sinir lifi kalınlığı ölçümünü etkilediği ve kuru göz tedavisi sonrası bu parametrelerde artış olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle glokom takibi yaparken, özellikle uzun süreli antiglokomatöz ilaç kullanımı varlığında; oküler yüzey hastalığı gelişebileceği akılda tutulmalıdır. Kuru göz varlığında daha doğru test sonuçları elde etmek için, OKT çekimleri öncesinde suni gözyaşı damlatılması düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
The incidence of ocular surface disease increases due to both age and antiglaucomatous drugs used in glaucoma patients. In this study, we aimed to evaluate the effects of ocular surface disease on Optical Coherence Tomography (OCT) signal quality and mean retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness measurements which is one of the test results of glaucoma analysis on glaucoma patients. Fifty-five patients who were followed in the Glaucoma Department of Mersin University Medical Faculty Hospital with primary open-angle glaucoma and ocular surface disease were included in the study. The OCT scanning had done before the dry eye treatment of the patients and signal quality and retinal nerve fiber layer thickness were noted. Single dose artificial tear drop containing polyvinyl alcohol + povidone was prescribed at 4x1 dose and to be used for at least 10 days. In addition, we prescribed an eye drop which is containing loteprednol etabonat for one week at 4x1 dose. OCT was repeated at the next follow-up of the patients. We dropped artificial tear drop on eye before this scan. Both OCT results were evaluated and the changes in signal quality and nerve fiber layer thickness were compared. In our study, we have seen better results on signal quality and nerve fiber layer thickness at second OCT which was scanned after treatment of ocular surface disease than first OCT. At the same time, patients were divided into subgroups according to the duration of drug use, the number of active ingredients and the number of daily drops. Changes in retinal nerve fiber layer thickness and OCT signal quality were evaluated through these subgroups and we have seen increase of this two parameters in all subgroups. We also evaluated the relationship between these subgroups and Schirmer test results and OSDI (Ocular Surface Disease Index) survey results. According to the results, it was observed that Schirmer measurement results decreased as the duration of drug use increased. On the other hand we have seen that when schirmer measurement results decreased, OCT signal quality decreased too. In our study, we showed that OCT signal quality and retinal nerve fiber layer thickness measurements are effected by ocular surface disease at primary open-angle glaucoma patients and after the treatment of ocular surface disease this parameters get better. Therefore when we follow glaucoma patients, if there is a long term using of anti-glaucoma drugs, we must consider that could be developing of ocular surface disease. In order to obtain more accurate test results in the presence of dry eye, artificial tear drop using should be considered before OCT scans.