Normal kilolu ve obez vakalarda antropometrik ölçümler ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ortalama trombosit hacmi (MPV) arasındaki ilişkinin araştırılması
Searching the relationship between mean platelet volume (MPV) andanthropometric measurements, cardiovascular risk factors in normalweight and obese patients
  1. Tez No: 622347
  2. Yazar: GÜLSEN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, MPV, obezite ile ilişkili risk faktörleri, ortalama trombosit hacmi, Obesity, MPV, risk factors associated with obesity, mean platelet volume
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Obezite, fiziksel sağlık ve psikolojik iyilik hali üzerine olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere Türkiye'de de görülme sıklığının giderek arttığı ve ciddi boyutlara vardığı çalışmalarla gösterilmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar gelişmiş ülkelerde önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Platelet aktivasyonu ve agregasyonu koroner kalp hastalığında temel patofizyolojik süreçlerden biridir. MPV(mean platelet volume=ortalama trombosit hacmi) platelet aktivasyonunun bir belirtecidir. Yapılan çaşlışmalarda MPV'nin akut myokard infarktüsün, akut iskemik inme, preeklampsi, renal arter stenozu, hiperkolesterolemi, diyabet ve hipertansiyon gibi durumlarında arttığı bulunmuştur. Çalışmamızda kliniğimize başvurmuş normal kilolu ve obez vakalarda retrospektif dosya taraması ile antropometrik ölçümler ve kardiyovasküler risk faktörleri ile MPV değerleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. MPV ile yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, bel çevresi, tütün kullanımı, total kolesterol, sistolik kan basıncı, SCORE risk puanı, metabolik sendrom varlığı, diyabet tanısı arasında anlamlı bir korelasyon olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan analizlerde MPV düzeylerinin sadece vücut kitle indeksi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Vakaların vücut kitle indeksi düzeyleri arttıkça MPV değerlerinin arttığı görülmüştür. Araştırdığımız komorbid ve riskli durumların toplumdaki insidans ve prevalansları gözönüne alındığında toplam vaka sayısının yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Başlangıç hipotezlerinde MPV ile anlamlı ilişki beklendiği halde bu faktörlerle istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamasının nedenlerinin toplam vaka sayısının azlığı ve risk alt gruplarının sayılarının homojen olmaması olduğu düşünülmektedir. MPV ile obezite ve diğer kronik komorbid durumlar ve risk faktörlerine ilişkin yapılmış çalışmalar gözönüne alındığında; bu tür çalışmaların daha fazla sayıda vaka ile tekrarlanmasını, araştırmalar tasarlanırken araştırılan risk faktörü dışındaki parametreler bağlamında sayısal açıdan olabildiğince homojen olarak yapılandırılmış vaka kontrol grupları oluşturulmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Searching The Relationship Between Mean Platelet Volume (MPV) and Anthropometric Measurements, Cardiovascular Risk Factors In Normal Weight And Obese Patients Obesity is an important problem affecting physical and mental health negatively. In recent years obesity prevalence has increased mainly in United States and Europe as well as Turkey. Cardiovascular diseases are leading causes of death in developing and developed countries. Platelet activation and aggregation is a basic pathophysiological process in coronary heart disease. Mean platelet volume (MPV) is a marker of platelet activation. In recent studies MPV was found to increase in acute myocardial infarction, acute ischemic stroke, preeclampsia, renal artery stenosis, hypercholesterolemia, diabetes and hypertension. In this study past medical records of normal weight and obese patients were scanned and the relationship between MPV and cardiovascular risk factors were evaluated. The correlation between MPV and these parameters were searched; age, gender, body mass index, wiast circumference, tobacco use, total cholesterol, systolic blood pressure, SCORE points, methabolic syndrome diagnosis and diabetes presence. Of these factors only body mass index was found to be statistically significant related with MPV. As body mass index inreased MPV levels of the patients increased. Although for many factors it was expected significant relationship at the beginning hypothesis it was thought that total number of patients and number of patients in sub risk groups were insuficient. Considering the recent studies about MPV and chronic comorbid states and risk factors; we suggest to repeat these kind of studies on this subject with higher number of patients. And for appropriate statistical analysis number of patients in sub risk groups should be structured homogeneously.