Laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanan hastalarda sigara tüketiminin postoperatif opioid gereksinimi üzerine etkisi
The effect of smoking consumption on postoperative opioid requirement in patients with laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 622350
  2. Yazar: ERDİ HÜSEYİN ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLINUR SAGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, postoperatif ağrı, laparoskopik kolesistektomi, Smoking, postoperative pain, laparoscopic cholecystectomy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Postoperatif ağrı cerrahi travmayla başlayıp doku iyileşmesi süreci boyunca azalarak sona eren akut ağrı çeşididir. Cerrahi insizyonun neden olduğu doku hasarı ve enflamasyon periferik nosiseptörleri uyarır. İmpulsların merkezi sinir sisteminde algılanması ağrı deneyimine yol açar. Opioid analjezikler postoperatif ağrının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak opioid uygulamasındaki artışlar çeşitli yan etkileri de beraberinde getirmektedir. Sigara dumanında bulunan maddelerden biri olan nikotin, farmakolojik etkilerini hedef hücreler üzerinde bulunan nAchR (Nikotinik Asetilkolin Reseptörü) üzerinden göstermektedir. Nikotinik asetilkolin reseptörlerindeki uyarılmalar opioid salınmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanmış sigara kullanan, kullanmayan ve sigarayı bırakmış hasta gruplarında postoperatif analjezik ajan tüketimini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Mayıs 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanmış hastalar, hasta bilgi kayıt sisteminden retrospektif olarak tarandı. Elektif şartlarda opere edilmiş, 18 yaş üstünde, ASA (American Society of Anesthesiologists) skoru I-III olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Belirtilen kriterlere uyan toplam 100 hasta tespit edildi. Hastaların opioid tüketimi ile sigara kullanma durumları karşılaştırıldığında; postoperatif 24 saatte toplam opioid tüketiminin sigara kullananlarda, kullanmayanlar ve bırakmışlara göre daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak sigaranın postoperatif ağrı üzerine olumsuz etkisi olduğu belirlenmiştir. Sağlık hizmeti sağlayıcılarının peroperatif sigara kullanımı durdurulan sigara kullanıcılarının postoperatif artan oranda opioid gereksinimlerinin farkında olmaları ve analjezi prosedürlerini buna göre düzenlemeleri gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Postoperative pain is a type of acute pain that begins with surgical trauma and relieves during tissue healing. Tissue damage and inflammation caused by surgical incision stimulate peripheral nociceptors. Processing of impulses in the central nervous system leads to pain. Opioid analgesics have an important role in the treatment of postoperative pain. However, the increase in opioid administration brings along various side effects. Nicotine, one of the substances found in cigarette smoke, shows its pharmacological effects via nAchR (Nicotinic Acetylcholine Receptor) on target cells. Stimulation at nicotinic acetylcholine receptors causes opioid release. In this study, we aimed to compare postoperative analgesic agent consumption in smoking, non-smoking and smoking cessation groups who underwent laparoscopic cholecystectomy. In our study, patients who underwent laparoscopic cholecystectomy operation between May 2017 and May 2018 by the Department of General Surgery of Mersin University Hospital were retrospectively reviewed from the patient information registry system. Patients who were operated under elective conditions, over 18 years of age and with ASA (American Society of Anesthesiologists) score I-III were included in the study. A total of 100 patients who met the specified criteria were identified. When opioid consumption and smoking status of the patients were compared; total opioid consumption in postoperative 24 hours was higher in smokers than non-smokers and quitters, and this difference was found to be statistically significant. As a result, smoking has a negative effect on postoperative pain. We believe that health service providers should be aware of increasing postoperative opioid requirements of cigarette users who have stopped smoking peroperatively and should regulate their analgesia procedures accordingly.