40 yaş üstü sigara içen semptomsuz erkeklerde karbonmonoksit, diffüzyon kapasitesi, solunum kas gücü değerleri ve akciğer volümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of carbonmonoxide, diffusion capacity, respiratory muscle power values and pulmonary volume in smoking men over 40 years
- Tez No: 622364
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Karboksimetri, Pletismografi, Solunum Kas Gücü, Diffüzyon Kapasitesi, Smoking, Carboxymetry, Plethysmography, Respiratory Muscle Strength, Diffusion Capacity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Solunumsal şikâyetler oluşmadan veya temel fonksiyonel bozukluklar meydana gelmeden önce tütün kullanımının akciğerlere etkisinin gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2018 ve Haziran 2019 tarihleri arasında solunumsal şikâyeti bulunmayan, özgeçmişinde akciğer veya solunum sistemini etkileyebilecek herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan, en az 20 paket/yıl sigara tüketimi bulunan aktif sigara içici 46 kişi prospektif olarak değerlendirildi. Ayrıca 50 kişilik hiç sigara içmemiş bir kontrol grubu oluşturuldu. Gönüllüler spirometri ve akciğer grafileri normal olduğu teyit edildikten sonra sırasıyla karboksimetri, pletismografi, solunum kas gücü ve diffüzyon kapasitesi ölçümlerine alındı. Ölçümlerden elde edilen verilerle sigara içiminin akciğerlerde yarattığı değişiklikler analiz edildi. Bulgular: Sigara içen kişilerde karboksimetriyle ölçülen karbonmonoksit değerlerinin içmeyenlere göre çok yüksek olduğu görüldü. Pletismografi ile yapılan testlerde de TLC, TLC%, FRC, FRC% ve RV değerlerinin sigara içen kişilerde istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü. sRaw(eff), sRaw(eff%), Raw(eff), Raw(eff%), Raw(tot), Raw(tot%), IC, IC%, ERV, ERV%, RV% değerleri ve RV/TLC oranları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Solunum kas gücünü ölçen MIP, MIP%, MEP, MEP% değerleri sigara içen ve içmeyen grupta benzer saptandı. Diffüzyon kapasitesi testi ile elde edilen istatistik sonucu sigara içen kişilerde DLCO%, DLCO/VA, DLCO/VA%, DLCOc%, DLCOc/VA ve DLCOc/VA% daha düşük bulundu. DLCO ve DLCOc değerleri her iki grupta da benzer saptandı. Sonuç: Sigara içimi akciğerlerde zehirli gaz birikimine yol açmakta, hiperinflasyon gelişmesine katkıda bulunmakta ve gaz alışverişini bozmaktadır. Çalışmamızda havayolu direnci geliştiğine veya solunum kaslarının etkilendiğine dair veriye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the effects of tobacco use on the lungs before respiratory symptoms or basic functional disorders occur. Materials and Methods: Fourty-six active smokers between June 2018 and June 2019 who did not have any respiratory complaints, had no lung or chronic disease affecting the respiratory system, and consumed at least 20 packs/year were prospectively evaluated. In addition, a control group consisting of 50 non-smokers was formed. After confirming that spirometry and chest radiographs were normal, volunteers were taken to measure carboxymetry, plethysmography, respiratory muscle strength and diffusion capacity, respectively. The changes in the lungs caused by smoking were analyzed with the data obtained from the measurements. Results: Carbon monoxyde values measured by carboxymetry were higher in smokers than non-smokers. Plethysmography tests showed that TLC, TLC%, FRC, FRC% and RV values were statistically higher in smokers. No significant difference was found between sRaw(eff), sRaw(eff%), Raw(eff), Raw(eff%), Raw(tot), Raw(tot%), IC, IC%, ERV, ERV%, RV% values and RV/TLC ratios. MIP, MIP%, MEP, MEP% values which measured respiratory muscle strength were similar in smokers and nonsmokers. DLCO%, DLCO/VA, DLCO/VA%, DLCOc%, DLCOc/VA and DLCOc/VA% were found to be lower in the smoker subjects. DLCO and DLCOc values were similar in both groups. Conclusion: Smoking causes accumulation of toxic gas in the lungs, contributes to the development of hyperinflation and disrupts gas exchange. In our study, there was no evidence that airway resistance developed or respiratory muscles were affected.