Hafriyat Sanat Grubu ve Hakan Gürsoytrak
Hafriyat Art Group and Hakan Gürsoytrak
  1. Tez No: 622379
  2. Yazar: NEŞE VUSLAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Hafriyat Sanat Grubu, Hakan Gürsoytrak, Contemporary Turkish Painting, Hafriyat Art Group, Hakan Gürsoytrak
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Çağdaş Türk resim sanatında, Cumhuriyet ile birlikte başlayan grup oluşumları 1960'lı yıllardan sonra giderek zayıflamıştır. 1970'lerden 1990'lara kadar uzanan süreç içerisinde sanatçıların bireysel çıkışları söz konusudur. Hafriyat Sanat Grubu'nun böyle bir ortamda grup bilinci ile kurulması, öncü olması ve etkinliklerini uzun yıllar devam ettirmesi önemli bir değerdir. 1996 yılında M.S.G.S.Ü. mezunu ressamlarından Mustafa Pancar, Antonio Cosentino ve Hakan Gürsoytrak'ın bir araya gelmesi ile kurulan ve bir manifesto ile yola çıkmayan grup, kendi sergilerini kendilerinin tasarlayabileceği düşüncesi ve inancı ile varlıklarını oluşturmaya başlamıştır. 1990'lı yıllarda Türk sanat ortamında peşi sıra açtığı sergiler ile dikkatleri üzerlerine çekmeyi başaran grup, ilerleyen yıllarda disiplinlerarası sanatın kazandırdığı çok seslilik ile benimsedikleri 'özgürlükçü' ruhu güçlendirmiştir. Grup içinden bir sanatçıyı yakından incelemek üzere seçmek zor olmakla birlikte, Hakan Gürsoytrak başından beri etkili bir isim olarak dikkat çekmektedir. Toplumsal sorunlara duyarlılık ile yaklaşan sanatçı, resimlerinde kent hayatı içerisinde bireyin karşılaştığı güçlükleri ve trajikomik durumları kendine özgü bir üslup ile ortaya koymaktadır. Hakan Gürsoytrak, eserleriyle toplum ve birey psikolojisini güçlü bir biçimde hissettirdiği için incelenecek sanatçı olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the contemporary Turkish painting art, group formations that started with the Republic gradually weakened after the 1960s. In the process from the 1970s to the 1990s, artists have individual outings. It is important to establish the Hafriyat Art Group in such an environment with group awareness, to be a pioneer and to continue its activities for many years. The group, which was founded in 1996 with the collaboration of Mustafa Pancar, Antonio Cosentino and Hakan Gürsoytrak, graduated from M.S.F.A.U., started to form their own existence with the idea and belief that they could design their own exhibitions. In the 1990s, the group succeeded in attracting attention with the successive exhibitions they opened in the Turkish art scene, and in the following years, the group strengthened the 'libertarian' spirit they adopted with the polyphony of interdisciplinary art. Although it is difficult to choose an artist from the group to examine closely, Hakan Gürsoytrak has been an influential figure since the beginning. The artist, who approaches social problems with sensitivity, reveals the difficulties and tragicomic situations faced by the individual in urban life in a unique style. Hakan Gürsoytrak was chosen as the artist to be examined because of his strong sense of community and individual psychology with his works.