Açık ve uzaktan eğitimde öğrencilerin okulu bırakma nedenleri: Anadolu Üniversitesi açıköğretim sistemi üzerine bir araştırma
Reasons for student dropout in open and distance education: A study at Anadolu University open education system
  1. Tez No: 622398
  2. Yazar: FARUK SAMET AGUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KURULGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açıköğretim, Uzaktan Eğitim, Okul Terki, Okul Bırakma Nedenleri, Open Education, Distance Education, Dropout, Reasons of Dropout
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu betimleyici nicel araştırmanın amacı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi öğrencilerinin okulu bırakma nedenlerinin ve bu nedenlerin demografik gruplar arasındaki farklılıklarının ortaya çıkarılmasıdır. Veriler çevrimiçi anket aracılığı ile toplanmıştır. Toplam 302 lisans ve ön lisans öğrencisi araştırmaya katılmıştır. Araştırma sonucuna göre zaman kısıtlamaları ve motivasyon eksikliği okulu bırakmada en önemli faktörlerdir. Öğrenim ücreti, okuldan beklenenlerin bulunamaması, ders çalışma alışkanlığına sahip olunmaması ve akademik zorluk okulu bırakmada orta derecede etkilidir. Tek başına öğrenme, öğretmenler ve diğer öğrenciler ile iletişimin sınırlı olması, iletişim teknolojileri aracılığı ile öğrenme gibi uzaktan eğitim yöntemi ile ilgili faktörlerin önem derecesi düşük olarak bulunurken, en az öneme sahip faktörler; teknoloji yeterliği ve erişimi, iş ve okul değişikliği, aile ve sağlık sorunları olmuştur. Ortaya çıkan bu nedenlerin önem dereceleri, okula başlama amacı, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, program türü, çalışma durumu ve ikamet yeri bakımından farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive quantitative research is to identify the factors associated with dropout and how these factors differ among demographic groups at Anadolu University Open Education System. The data was collected by an online questionnaire. A total of 302 undergraduate and associate degree students participated in the study. The findings of the study show that time constraints and lack of motivation are the most important reasons for not completing school. Tuition fees, unmet expectations, lack of study habits, and academic difficulty have a moderate effect on dropout. Factors specifically related to distance education, such as learning alone, learning through communication technologies, limited communication with teachers and other students have little importance in the decision to drop out while technology competence and access, job and school change, family issues, and health problems are the least important reasons for leaving school. The importance ratings of these reasons vary according to the purpose of school enrollment, gender, age, education level, marital status, program type, employment status, and residence.