Otel işletmelerinde X ve Y kuşaklarının örgütsel bağlılık ve performans açısından karşılaştırılması: Eskişehir'de bir uygulama
A comparison between generation X and generation Y in terms of organizational commitment and performance: A research in the service industry
- Tez No: 622433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PAŞAOĞLU BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İşgören Performansı, Kuşaklar, Organizational Commitment, Employee Performance, Generations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütlerin sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için yüksek düzeyde örgütsel bağlılık gösteren işgörenlerin önemi büyüktür. Örgütsel bağlılık düzeyi yüksek olan işgörenler örgütlerinin amaç ve hedeflerini benimsemekte, bu hedeflere ulaşılması için fazladan çaba sarf etmekte, örgütleriyle ilgili olumlu algı oluşmasına katkı sağlamakta ve örgütlerinde kalmayı istemektedirler. Örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler araştırmalarda çeşitlendirilmiş olsa da örgütsel bağlılığın örgütlerin faaliyetlerine devam edebilmesi için önemli bir unsur olduğu genel kabul görmektedir. Örgütlerin amaç ve hedeflerine ulaşması için önem arz eden bir diğer konu işgörenlerinin performans düzeyleridir. İşgörenlerin performansı örgütlerin performansını doğrudan etkiler ve doğru bir şekilde ölçülerek yönetilmesi gereken bir süreçtir. Kuşak kavramı ve sınıflandırması çeşitli disiplinlerde (sosyoloji, pazarlama vb) güncelliğini korumakta ve ilgi görmektedir. İşgörenlerin üyeleri olduğu kuşaklar, işgörenlerin beklenti ve tutumlarını etkilediği için örgütsel bağlılık ve performanslarını da önemli ölçüde belirlemektedir. Örgütler işgörenlerin kuşaklarına göre beklenti ve motive edici unsurlarını belirleyerek örgütsel bağlılık ve performanslarını yönetebilmektedir. Bu çalışmada farklı kuşak mensubu işgörenlerin başarılı yönetilebilmesi için örgütsel bağlılık ve performans düzeylerinin farklılığı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Highly committed employees have an importance for the organization's sustained effective operations. Employees with high level organizational commitment embrace the objectives and values of their organization, put high level of effort for the organization, create positive impressions toward their company and desire more to stay with their organization. There are various factors that affect the organizational commitment, yet the common thought is that the commitment of its employees has influence on an organization to survive and to develop. The other important factor for the organization's goals and effectivenes is employees performance. Employee performance effect the organization's performance directly and this process need to be managed with conscious and correctly. The concept of generation and it's classification are examined in numerous studies related with different disciplines (sociology, marketing etc) and the subject gets attention also from the other disciplines. The generations characteristics effect the employees' expectations and attitudes; consequently their organizational commitment and performance levels. Organizations would be specify and identify their employee's expectations and motivational components in order to manage their effectiveness. The purpose fort his research is to establish the difference between the generations in order to guide the managing the employees efficiently.