Bireysel kariyeri etkileyen kişilik özellikleri ve İİBF örneği
Personality traits effects of individual career and example of business and administration
  1. Tez No: 622431
  2. Yazar: ŞULE ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PAŞAOĞLU BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, bireysel kariyer yönetimi, beş faktör kişilik özellikleri, Career, individual career management, five factor personality traits
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kişilik ve kariyer kavramları arasındaki ilişki uzun yıllardır çalışmalara konu olmaktadır. Bireysel kariyer yönetimi uzun ve planlı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bireyi etkileyen birçok faktör vardır. Özellikle günümüzün hızla değişen koşulları ve teknoloji göz önünde bulundurulduğunda daha karmaşık bir süreç haline gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak üniversiteden mezuniyetleri yaklaşan öğrenciler de gelecekteki kariyerleri konusunda endişelenmektedirler. Çevreden gelen etkilerle bireyler zaman zaman özelliklerinle uyumlu olmayan seçimlere yönelmektedirler. Bu duruma bağlı olarak da sevmedikleri bir işte çalışmak zorunda kalan mutsuz bireylere dönüşmektedirler. Bu çalışmada ise veriler Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesindeki 3. ve 4. sınıf öğrencilerden toplanmaktadır. Demografik faktörlerin, beş faktör kişilik özelliklerinin duygusal kararlılık, dışadönüklük, gelişime açıklık, uyumluluk, sorumluluk faktörlerinden oluşan özelliklerin öğrencilerin bireysel kariyer yönetimi sürecindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Correlation between personality and career have been subject to researchings since long years. İndividual career management is a long and planned process. This process has various factors. Especially in nowadays, rapidly changing conditions and technology are considered. İt becomes more complicated process depending on this situation students whose university graduation forthcoming are worried about their future career. İndividuals are unaware of their personality traits, incoming effects individuals sometimes tend of incompatible choices with their traits therefore they have to work on dislikes jobs and turn into unhappy people. İn this research, data will collect from on third and fourth class in Economic and Administrative Sciences Faculty of Anadolu Unıversıty. İt is intended to investigate effects of demographic features, five factor personality traits (emotional stability, extraversion, openness to experience, agreeableness, conscientiousness).