Algılanan aidiyetin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi ve bir araştırma
The impact of insider perception on the behavior of organizational citizenship and an application
  1. Tez No: 622454
  2. Yazar: MUSTAFA OĞUZ ARGON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Algılanan Aidiyet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Perceived Insider Status, Organizational Citizenship Behaviour, Citizenship Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz örgütlerinde rekabet avantajının oluşabilmesi için çalışan verimliliğinin tatmin edici seviyelerde olması gerekmektedir. Çalışanları verimli olan örgütlerde zaman ve emek kaybından söz etme olasılığı düşüktür. Aidiyet hissi yüksek olan örgüt çalışanlarının örgütlerine karşı sorumluluk duygusu yüksektir. Bu duygu çalışanları ödül beklentisi olmadan çalışma arkadaşlarıyla yardımlaşmaya itmekte; diğer örgüt çalışanlarına karşı daha anlayışlı olmaya yöneltmektedir. Çalışandaki aidiyet hissi örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme hususunda çalışanı desteklemektedir. Örgütsel vatandaşlık davranışı ise hiçbir beklenti olmadan çalışanın örgütü faydası için davranış sergilemesidir. Bu tür davranışlar örgütlerdeki verimliliğin artması adına önem arz etmektedir. Bu sebeple çalışan verimliliğinin arttırılması adına sorulan soruların başında çalışanın kendini örgütüne ait hissedip hissetmediği gelmelidir. Çalışma, örgüt çalışanlarının algılanan aidiyet seviyelerinin örgütsel vatandaşlık davranışı düzeylerini ne seviyede etkilediğini anlamaya ve belirlemeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In order to achieve competitive advantage in today's organizations, employee productivity should be at satisfactory levels. It is known that the loss of labor and time is at lower levels in the organizations which are efficient in their employees. It is observed that organization employees who have high sense of belonging have a sense of responsibility towards their organizations and as a result they are more understanding and helpful towards their colleagues. Employees' sense of belonging motivates the employee to show organizational citizenship. Such behaviors are important in terms of increasing productivity in organizations. For this reason, one of the first issues to be questioned in order to increase employee productivity should be whether the employee feels himself or her belonging to the organization. This study investigates the level of perceived insider status of organizational employees to the level of organizational citizenship behavior.