Türk hukukunda tedbir nafakası
Temporary alimony in Turkish law
- Tez No: 756942
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alimony, Alimony Obligation, Temporary, Temporary Alimony
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve T.C. Anayasasında toplumun temelini oluşturan aile kurumuna oldukça önem verilmiş. Bu nedenle aile birliğinin korunması için taraflara çeşitli yükümlülükler yüklemiştir ve hâkime yetkiler tanımıştır. Bu yükümlülüklerin başında da tedbir nafakası yer almaktadır. Tezimizin konusu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında tedbir nafakasıdır. Tedbir nafakası ile aile birliğinin bozulması durumunda zayıf olan tarafın korunarak muhtaç duruma düşmemesi amaçlanmaktadır. Tedbir nafakası, evlilik birliğinin devamı sürecinde boşanma kararı kesinleşinceye kadar zayıf durumda olan eş ve çocuğa muhtaç durumda olmayan eşin yardım yükümlülüğü olarak nitelendirilebilir. Tedbir nafakası, bakım nafakası alt başlığında yer alan bir nafakadır. Tez çalışmamızda güncel Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi Kararları kapsamında tedbir nafakasının uygulamada nasıl değerlendirildiğine yönelik kararlara yer verilmiştir. Tez çalışmamızda ilk olarak nafaka kavramı ve tanımı, nafaka türleri ve tüm nafaka türleri için ortak özelliklere değinilmiştir. Ardından tedbir nafakası tüm yönleri ile incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Civil Code No. 4721 and the Turkish Constitution place emphasis on the family institution which constitutes the basis of society. Therefore, various obligations are assigned to parties and authorities are defined to Judge in order to maintain the unity of family. Alimony obligation comes first among these obligations. Subject of this thesis is Temporary Alimony within Turkish Civil Code No. 4721. Saving and preventing the weak party from being in need is aimed with temporary alimony. Temporary alimony can be defined as the obligation for help to the needy partner and the children within the unity of marriage until the divorcing judgement is declared. Temporary alimony is under the heading of maintenance alimony. Decisions, regarding how temporary alimony is evaluated in practice, in the scope of up to date Supreme Court and District Court of Appeal, are included in this thesis. In this thesis study, firstly the concept and definition of alimony, types of alimonies and common features of all alimonies are mentioned. Afterwards, the study is finalized by examining temporary alimony in all aspects.