Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yeniden yapılanmasında il sağlık müdürlükleri: Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü örneği
City healt administravtives in reconfiguration of healt services in Turkey; Kütahya City Healt Administravtives sample
  1. Tez No: 622591
  2. Yazar: FATİH ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlıkta Dönüşüm, Politika, Health, Conversion in Health, Politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'de sağlık sistemini yeniden düzenleme çalışmaları Cumhuriyetin ilk dönemlerine dayanır ve bu dönemin içinde başlatılan yeniden yapılanma ve reform hareketlerinin tamamında yer alır. Sağlık reformu olarak nitelendirilen çalışmalar 1980'lerin sonunda dile getirilir.1980 yılına kadar olan düzenlemelerde daha çok sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması amaçlanırken 1980'den sonra başlatılan reform hareketlerinin ana gündem maddesini sağlık sisteminin örgüt yapısının düzenlenmesi almaya başlamıştır. Bu kapsamda 1990'lı yılların başından itibaren sağlık sistemin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar, Dünya Bankasının desteği ile başlatılan sağlık projelerinin uygulamaya girmesini sağlamıştır. 1989 yılından 2003 yılına kadar süren birinci ve ikinci sağlık projelerinde ülkenin ihtiyacına cevap verecek dikkate değer sonuçlar elde edilmemiştir. 2003 yılı sağlık politikalarının üçüncü dönemi olarak daha aktif ve uygulamaya yönelik bir başlangıcı temsil etmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sektöründe atılacak adımlar tek tek ortaya konmuştur. Bu dönemde önceki dönemlerden farklı olarak ortaya konan hedeflere yönelik önemli adımlar atılmıştır. Bu çalışmada genel olarak sağlık politikalarına, politika belirleme süreçlerine, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısına değinilmiştir. Yeniden yapılanmanın İl Sağlık Müdürlüğü teşkilat yapısına ve sağlık hizmetlerine olan etkisi Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü örneği ile ele ayrıntılı olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Works on regulating the health system in Turkey goes back to the first yerars of Turkish Republic and it is seen in all the new settlements and reforms started in these years. While regulations were aimed to improve the health services until 1980 after 1980 regulating the organizational structure of health system become the main paint of the reform movements. Within this scope, from the beginings of 1990s works on regulating the health system makes the health projects applicable with the support of World Bank. There are not significant results for the sake of country attained from the first and second health projects carried out between 1989 and 2003. The year 2003 presents the starting point of the application of health politics as the third period. Steps in health sector are presented one by one with the Health Coversion Program In that period it has been taken important steeps for the target-specific geals different from the previous years. I this study, it has been mentioned generaly about health politics, politics identification procecces, health coversion programme and organization structure of Ministry of Health. The effects of the regulation on the organizational structure of City Healts Administrative and healt services have been reviewed in detail with sample of Kütahya City Health Administative.