ODTÜ yol eylemlerinin Türkiye basınında sunumu
Presentation of METU road protests in Turkish press
- Tez No: 622654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM DENİZ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: ODTÜ, Yol inşaatı, Yol eylemleri, Gezi Parkı, İçerik çözümlemesi, METU, road construction, forest resistance, Gezi Park, content analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ankara Büyükşehir Belediyesi planlamasına göre ODTÜ'nün sınırından geçirilmesi planlanan Anadolu Bulvarı- Konya Yolu arasındaki bağlantı yolu inşaatının gündeme getirilmesi, 2013 yılının gündemi etkileyen olaylarından biri olarak görülebilir. Kampüslerinden bir otoyolun geçmesine karşı olan ODTÜ öğrencileri tarafından başlatılan“ODTÜ Ormanı Direnişi”, kısa bir süre içinde birçok şehre yayılmış, yol inşaatının durması için çeşitli destek eylemleri yapılmıştır. Ağustos 2013 ile Şubat 2014 arasında devam eden toplumsal mücadele, Türkiye medyasına yansımış; çeşitli kitle iletişim araçları olumlu ya da olumsuz temsillerle bu direnişi ve yol inşaatı ile ilgili gelişmeleri haberleştirmiştir. Bu çalışmada“ODTÜ Yol Direnişi”sürecinde Türkiye basınında yer alan haberler içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma seçilen beş gazetenin Ağustos 2013-Mart 2014 arasındaki haberleriyle sınırlıdır. Araştırma sonucunda, incelenen gazetelerin ağaçların kesilmesine ve ODTÜ Yolu inşaatına farklı açılardan baktıkları, gazetelerin ideolojik konumlanışlarının konu hakkında yapılan haber sayısına, haberin içeriğine, aktarılacak öğelerin seçimine etki ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the planning of Ankara Metropolitan Municipality, the construction of the connection road between Anadolu Boulevard and Konya Road, which is planned to be crossed by METU, can be considered as one of the events affecting 2013 in the agenda. The METU Forest Resistance initiated by METU students who opposed the passing of a highway from their campuses, spread to many cities in a short period of time and various support actions were taken to stop the road construction. The social struggle continued between August 2013 and February 2014 has been reflected in the media; various media communicated this resistance and developments related to road construction with positive or negative representations. This study,“METU Road Resistance”news in the press in Turkey in the process were analyzed by content analysis method. The study is limited to the news of the five selected newspapers between August 2013 and March 2014. As a result of the research, it was seen that the newspapers examined the cutting of the trees and the construction of METU Road from different angles; and the ideological positions of the newspapers affected the number of news on the subject, the content of the news and the selection of the items to be transferred.