Farklılıkların yönetimi süreci içerisinde mobbing davranışı ve yönetimi: Kütahya ilinde sanayi sektöründe bir uygulama
Mobbing behavior and management in diversity management process: A study in industry sector in Kutahya province
- Tez No: 622808
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM KIREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, Mobbing, Diversity, Diversity management, Mobbing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırmanın örneklemini Kütahya'da sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin 351 çalışanı oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı çalışmada katılımcılara üç bölümden oluşan anket formu sunulmuştur. Toplanan veriler SPSS 22.00 ve Amos 26 paket programları aracılığıyla işlenmiştir. Katılımcıların demografik değişkenlerinin farklılıkların yönetimi ve mobbing ile nasıl bir farklılık içinde olduğunu belirlemeye yönelik olarak t-test ve tek yönlü anova analizlerinden, farklılıkların yönetimi ve mobbing arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü belirlemek için de korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Katılımcıların farklılıkların yönetimine yönelik algılarının cinsiyet ve çalışma süreleri bakımından anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Ancak medeni durum, yaş, eğitim durumu ve örgütsel pozisyon açısından anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Diğer taraftan katılımcıların mobbinge yönelik algılarının ise; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve örgütsel pozisyon açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Katılımcıların yaş ve çalışma süreleri bakımından mobbinge yönelik algıları ise anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Son olarak yapılan korelasyon analizinde ise; farklılıkların yönetimi ve mobbing arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consists of 351 employees of an industrial company in Kütahya. In this study, which is use easy sampling method, a questionnaire consisting of three parts was presented to the participants. The collected data were processed through SPSS 22.00 and Amos 26 package programs. T-test and one-way ANOVA were used to determine how the demographic variables of the participants differed with management and mobbing, and correlation analysis was used to determine the direction and strength of the relationship between management and differences. It was seen that participants' perceptions about the diversity management differ significantly in terms of gender and working time. However, there was no significant difference in terms of marital status, age, educational status and organizational position. On the other hand, the perceptions of the participants about mobbing; a significant difference was found in terms of gender, marital status, educational level and organizational position. The participants' perceptions about mobbing in terms of age and working time did not show a significant difference. Finally, in the correlation analysis; a significant negative correlation was found between the diversity management and mobbing.