Ücretsiz emek bağlamında marka gönüllülerinin çalışması
Free brand volunteers work in the context of labor
  1. Tez No: 622807
  2. Yazar: GİZEM GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL KOCABAY ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ücretsiz emek, Sosyal Medya, Marka Gönüllüleri, Dijital emek, Free labor, social media, brand volunteers, digital labor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
21. yüzyıl enformasyon çağı içerisinde hayatımıza giren Web 2.0 ve yeni medya kavramı ile toplumların yapısı da değişime uğramıştır. Sosyal medyada oluşturduğumuz yeni kimliklerimizin arkasına sığınırken sosyal medya ile gelişen hızlı ve etkin iletişimi hayatımızın her bir alanına yansıtmaktayız. Günümüzde şirketler de artık bu dijital pazarlamanın kurallarına ayak uydurarak kendilerini yeni medya platformlarında var etmeye çalışmaktadır. Geleneksel medya yerini yeni medyaya bırakmakta toplumun bu değişime uyum sağlamasıyla yepyeni bir emek sunulan alana yönlendirilmekteyiz. Bu görüş doğrultusunda çalışmada, Feodal dönemden 21. yüzyıla kadar geçen süreçte dönüşen kapitalizm kavramı ile değişen toplum yapısı, insan emeği üzerine oluşturduğu değişiklikler ve web 2.0 ile oluşan dijital dünyada“ücretsiz emek”kavramı daha fazla tartışmaya açılmıştır. Bu bağlamda, bu kavramların halkla ilişkiler perspektifinden yansımasının“marka gönüllüleri”üzerinde oluşturulduğu varsayılan olumlu ve olumsuz yanları“odak grup çalışması”yönteminden yararlanılarak tez/görüş olarak ortaya konulmuştur. Altı kişi ile yapılan çalışma sonrasında katılımcıların bireysel haz ve markalara duydukları hayranlık duygularından dolayı marka gönüllüsü oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The structure of societies has changed with the concept of Web 2.0 and new media that entered our lives in the 21st century information age. While we are taking shelter behind our new identities that we created on social media, we reflect the fast and effective communication that developed with social media into every field of our lives. Nowadays, companies are also trying to keep themselves on new media platforms by keeping up with the rules of this digital marketing. Traditional media is being replaced by the new media and this leads us to an area where a whole new kind of labor is offered by changing the society. In line with this view, the concept of capitalism and the changing social structure, which has transformed from the Feudal period to the 21st century, the changes it has created on human labor and the concept of free labor in the digital world created by web 2.0 has been opened to further discussion. In this context, the positive and negative aspects of the reflection of these concepts from the perspective of public relations on“brand volunteers”are put forward as a thesis / opinion by using the method of“focus group work”. After the study conducted with six people, it was revealed that the participants were brand volunteers because of their individual feelings of pleasure and admiration for brands.