Akademik örgütlerin performans göstergelerine göre kümelenmesi ve kümelerdeki örgüt kültürü tiplerinin belirlenmesi: Kazakistan devlet üniversitelerinde bir araştırma
Clustering academic organizations according to performance indicators and determination of organization cultural types in clusters: A research in Kazakhstan state universities
- Tez No: 622823
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ZÜMRÜT TONUS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akademik Örgütler, Örgüt Kültürü, Kurumsal Performans, Kümeleme Analizi, Örgüt Kültürü Değerlendirme Aracı, Academic Organizations, Organizational Culture, Institutional Performance, Cluster Analysis, Organizational Culture Assessment Tool
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Tezin amacı, Kazakistan'da mevcut olan tüm devlet akademik örgütleri için kurumsal büyüklük ve performans göstergelerine odaklı kümeleme analizi ile örgüt kültürü tiplerin belirlenmesine yönelik analiz ve örgüt kültürü tiplerinin performans göstergeleri açısından yorumların yazılması olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarının, akademik örgütlerin performans göstergeleri üzerinde farklı perspektifler getirmesini beklemektedir. Bu çerçevede, önceden örgüt kültürü kavramı ve örgütsel performans üzerindeki etkileri literatür ışığında açıklanmıştır. Ardından Kazakistan'daki devlet akademik örgütlerine kurumsal büyüklükleri ve performans göstergeleri açısından kümeleme analizi yapılmıştır. Son olarak, Örgüt Kültürü Değerlendirme Aracı (OCAI) kullanarak Kazakistan'daki akademik örgütlerin örgüt kültürü tiplerini ortaya çıkarmayı ve arasında baskın örgüt kültürü tipin belirleme analizi yapılmıştır ve ardından araştırma ampirik bulgularla profesyonellere yansımalar ve öneriler verilmiştir. Çalışma sonucunda, Kazakistan'daki 29 Devlet akademik örgütlerine yapılan kümeleme analizi sonucunda 4 küme oluşmuştur. Küme A ve B'deki akademik örgütlerdeki baskın tip kültürü klan ve piyasa tip kültürü olduğu ve küme C ve D'de ise kültürü baskın tip kültürü hiyerarşi kültürü olduğu rekabetçi değerler temelinde oluşturulan OCAİ analizi sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to determine the types of organizational culture in state academic organizations in Kazakhstan and to reflect on the effects of organizational culture types on organizational performance. Organizational culture types are determined by cluster analysis based on the organizational size and performance. The results of this study are expected to bring different perspectives on the performance indecators of academic organizations. In this context, the concept of organizational culture and its effects on organizational performance have been explained in the light of literature. Then, a cluster analysis was conducted in terms of institutional size and performance of state academic organizations in Kazakhstan. Finally, using the Organizational Culture Assessment Tool (OCAI), an analysis was conducted to reveal the types of organizational culture of the academic organizations in Kazakhstan. to determine the dominant organizational culture type, and then findings and reflections were given. At the end of the study, as a result of the clustering analysis conducted in 29 state academic organizations in Kazakhstan, 4 clusters were formed. The dominant type culture in academic organizations in Clusters A and B was determined to be clan and market type culture, in cluster C and D it was determined that the culture was the dominant type culture hierarchy culture based on competitive values.