İstihdam politikalarının etkinliği: Türkiye - Avrupa Birliği örneği
The effectiveness of employment policies: The case of Turkey - European Union
- Tez No: 622949
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SAATCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, istihdam, istihdam politikası, Lüksemburg İstihdam Zirvesi, Amsterdam Anlaşması, Türkiye, European Union, employment, employment policy, Luxembourg Employment Summit, Treaty of Amsterdam, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa Birliği'ndeki işsizlik oranlarında özellikle 1990'lı yıllarda bir artış gözlemlenmiştir ve Avrupa Birliği artan işsizlik oranlarına karşı stratejiler geliştirmiştir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde görülen düşük istihdam oranları, Avrupa Birliği'ni Lüksemburg Zirvesi'ne ve Avrupa İstihdam Stratejisi'nin oluşumuna sürüklemiştir. Avrupa Birliği İstihdam Politikası Amsterdam Anlaşması ile farklı bir boyut kazanmıştır. Amsterdam Anlaşması'na eklenen ''İstihdam'' başlığı bu konuya olan yaklaşımı değiştirmiştir. Türkiye 1960'lı yıllardan beri işsizlik sorunu ile mücadele etmektedir. Küreselleşmenin ve teknolojik ilerlemenin bir sonucu olarak, özellikle 1980'li yıllardan sonra Türkiye'de işsizlik artmıştır. 1990'lı yıllarda Türkiye'de işsizlik 1994, 1998 ve 1999 krizleri nedeniyle oldukça yüksek kalmıştır. 2001 yılındaki ekonomik krizden sonra Türkiye'de birçok kişi işsiz kalmıştır ve yeni iş sahalarının oluşturulması birkaç yıl için oldukça güç olmuştur. Hızlı nüfus artışı, eğitim politikalarındaki sorunlar, yatırım yetersizliği, kırsal alanlardan kentlere doğru gerçekleşen göçler ve sanayide makine-yoğun tekniklerin kullanılması sorunun daha da şiddetlenmesine yol açmıştır. Son yıllarda, işsizlikte kısmi bir düşüş gözlemlenmiştir. Kuşkusuz ki etkin bir ulusal istihdam stratejisinin oluşturulamaması bu konudaki önemli bir eksikliktir. Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği ve Türkiye'de uygulanan istihdam politikaları ve etkinlikleri karşılaştırılacak ve Türkiye için mümkün olan istihdam politikaları önerilerinde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Unemployment in the European Union increased especially in the 1990s due to globalization and the European Union has developed strategies against it. The low employment rates in the member states led the European Union to the Luxembourg employment summit and to the development of the European Employment Strategy. Employment policy in the European Union has gained a different dimension with the Treaty of Amsterdam. ''Employment'' title, which was added to Amsterdam Treaty has changed the approach to this topic. Turkey has been struggling constantly with the problem of unemployment since the 1960s. Especially after the 1980s as a result of globalization and technological progress unemployment has risen in Turkey. In the 1990s, unemployment in Turkey has remained especially because of the economic crises in the years 1994, 1998 and 1999 quite high. After the economic crisis in 2001, in Turkey, many people have lost their jobs and creating new jobs was relatively difficult for a number of years. Reasons such as rapid population growth, problems in education policy, lack of investment, migration from the country to town and the use of machine-intensive techniques in the industry have caused a further exacerbating the problem. In recent years, a relative decline in unemployment is observed. However, the non-emergence of an effective national employment strategy is an important deficiency in this topic. In the thesis the employment policies and their affectiveness will be compared, which were implemented in the EU and in Turkey and possible empyloyment policies for Turkey will be recommended.