Gerilim tipi baş ağrılı hastalarda fasyal distorsiyon modelinin ağrı şiddeti, servikal postür ve eklem pozisyon hissi üzerine etkisi
The effect of fascial distortion model on pain intensity, cervical posture and joint position sense in patientswith tension type headache
- Tez No: 817588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA MADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı şiddeti, Fasyal distorsiyon modeli, Gerilim tipi baş ağrısı, Postür, Propriosepsiyon, Pain intensity, Fascial distortion model, Tension-type headache, Posture, Proprioception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRILI HASTALARDA FASYAL DİSTORSİYON MODELİNİN AĞRI ŞİDDETİ, SERVİKAL POSTÜR VE EKLEM POZİSYON HİSSİ ÜZERİNE ETKİSİ İbrahim Halil GİRİTLİOĞLU Yüksek Lisans Tezi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Tuba MADEN Temmuz 2023 Bu çalışma gerilim tipi baş ağrılı hastalarda fasyal distorsiyon modelinin ağrı şiddeti, servikal postür ve eklem pozisyon hissi üzerine etkisini araştırmak amacıyla planlandı. Gerilim tipi baş ağrısı olan bireyler basit rastgele yöntemle kontrol (n=15) ve çalışma grubu (n=15) olarak ikiye ayrıldı. Çalışma grubuna haftada 1 seans, 30 dakika olmak üzere toplamda 4 hafta boyunca fasyal distorsiyon model uygulaması yapıldı. Kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmadı. Değerlendirmeler tüm bireyler için başlangıçta ve 4 hafta sonra olmak üzere 2 kere yapıldı. Bireylerin ağrı şiddeti VAS ve McGill Ağrı ölçeği ile, servikal postür için kraniovertebral açı ve omuz pozisyonu Posturescreen Mobile uygulaması ile, eklem pozisyon hissi lazer imleç yardımlı açı tekrarlama testi ile değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında fasyal distorsiyon modeli uygulamasının ağrı şiddetini azalttığı, servikal postür ve eklem pozisyon hissini geliştirdiği belirlendi (p0.05). Fasyal distorsiyon modeli gerilim tipi baş ağrısı olan bireylerin ağrısını azaltmada ve servikal postürü ve servikal eklem pozisyon hissini geliştirmede farklı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir. Yöntemin yalnızca ağrıyı gidermek ve normal eklem hareket açıklığının kazanılmasında değil postür ve propriyosepsiyon gibi farklı amaçlarla da kullanılabileceği bu çalışmada gösterilmiştir. Teknik, klinikte zamanın etkin kullanılması açısından fizyoterapistlere avantaj sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF FASCIAL DISTORTION MODEL ON PAIN INTENSITY, CERVICAL POSTURE AND JOINT POSITION SENSE IN PATIENTS WITH TENSION TYPE HEADACHE İbrahim Halil GİRİTLİOĞLU Master' s Thesis, Institute of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation Supervisor, Asst. Prof. Tuba MADEN July 2023 This study was planned to investigate the effect of fascial distortion model on pain severity, cervical posture and joint position sense in patients with tension headache. Individuals with tension-type headache were divided into control (n=15) and study group (n=15) by simple random method. Fascial distortion modeling was applied to the study group for a total of 4 weeks, one session a week for 30 minutes. No application was made to the control group. Evaluations were made for all individuals twice, at baseline and after 4 weeks. Pain severity of individuals was evaluated with VAS and McGill Pain Scale, craniovertebral angle and shoulder position for cervical posture with Posturescreen Mobile application, joint position sense with laser cursor assisted angle repetition test. Considering the findings obtained from the study, it was determined that the application of the fascial distortion model decreased the severity of pain and improved the sense of cervical posture and joint position (p0.05). The fascial distortion model can be used as a different treatment option to reduce pain in individuals with tension-type headache, correct cervical posture, and improve cervical joint position sense. It has been shown in this study that the method can be used not only for relieving pain and regaining normal range of motion, but also for different purposes such as proprioception or posture correction. The technique will provide an advantage to physiotherapists in terms of the effective use of time.