Astım, koah, Akos'lu hastalarda ve sağlıklı bireylerde ekshale nitrik oksit, serum IL-6 ve ADMA düzeylerinin karşılaştırılması
To compare exhaled nitric oxide, serum IL-6 and ADMA levels in asthma, copd, acos and healty populations
- Tez No: 622957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asthma, COPD, ACOS, FeNO, IL-6, ADMA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: KOAH, astım ve AKOS akciğerin obstrüktif hastalıklarıdır. Bazı yönleri birbirine benzemekle beraber ayırt edici noktaları vardır. NO, NOS enzimi ile L- argininin L-citrülinine oksidatif dönüşümü esnasında sentezlenen endojen bir moleküldür. Akciğerin kronik inflamatuar hastalıklarında akciğerlerde üretilip ekspirasyon havası ile atılan FeNO miktarı fazladır. IL-6 bir sitokin olup inflamasyonda seviyesi artar, ADMA da inflamasyon esnasında endojen üretilen bir aminoasid derivesidir. Bu çalışmamızda astım, KOAH, AKOS ve sağlıklı gönüllülerde serumda IL-6 ve ADMA düzeylerini ve ekspiryum havasındaki FeNO düzeylerini karşılaştırmayı hedeflemekteyiz. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamıza 20 astım, 20 KOAH, 20 AKOS ve 20 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. Hastaların ekspiryum havalarındaki FeNO düzeyleri ve serum IL-6 ve ADMA düzeyleri ölçüldü. Hasta ve kontrol gruplarının sonuçlarını karşılaştırdık. Bulgular: Grupların demografik verileri, sigara içme alışkanlıkları ve pasif duman maruziyetleri birbirine benzerdi. Grupların semptomları arasında anlamlı fark vardı. Grupların FeNO, IL-6 ve ADMA düzeyleri karşılaştırıldığında da aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Tartışma Ve Sonuç: Çalışmamızın bulgularını literatürdeki çeşitli çalışmalarla karşılaştırdığımızda paralel sonuçlar olduğunu gördük. Astım, KOAH ve AKOS'u ayırtetmek için noninvaziv bir yöntem olan FeNO ölçümü ve invaziv bir yöntem olan serum IL-6 ve ADMA düzeylerinin değerlendirilmesi ilerde kullanışlı olabilir fakat daha fazla sayıda çalışmalara ihtiyaç vardır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Astım, KOAH, AKOS, FeNO, IL-6, ADMA
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: COPD, asthma, and ACOS are known obstructive diseases of the lung. Although some aspects are similar, there are diferentiative for them. NO is an endogenous molecule that synthesized during the oxidative conversion of L-arginine to L-citrulline by NOS enzyme. FeNO released by the expiratory air chronic inflammatory diseases of the lung are produced in the lungs. The amount of FeNO released through the expiratory breath is higher in chronic inflammatory diseases of the lung. IL-6 is a cytokine with increased levels of inflammation, also ADMA is an amino acid that is produced endogenously during inflammation. We aimed to compare the serum levels of IL-6 and ADMA and FeNO levels of exhale breath in asthma, COPD, ACOS and healthy volunteers in this study. Metarials and Methods: Eighty volunteers (20 asthma, 20 COPD, 20 ACOS and 20 healthy volunteers) participated in this study. FeNO levels of their exhale breath and serum IL-6 and ADMA levels are measured. We compared the group's results. Findings: The demographic data, smoking habits and passive smoke exposures of the groups were similar. There was a significant difference between the symptoms of the groups. When FeNO, IL-6 and ADMA levels of the groups were compared, there was a significant difference between them too. Discussion and Conclusion: When we compare the findings of our study with various studies in the literature, we have seen parallel results. FeNO measurement, a noninvasive method for differentiating asthma, COPD and ACOS, and assessment of serum IL-6 and ADMA levels, an invasive method, may be useful in the future, but there is a need for studies involving more and more patients.