Köpeklerde abdominal ultrasonografi esnasında EKG ve EMG bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of ECG and emg findings in dogs with abdominal ultrasonography
  1. Tez No: 622961
  2. Yazar: YAĞMUR TUBA GÖZGÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKER ÇAĞRI CINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Ultrasonografi, EMG, ECG, Dog, Ultrasonography, ECG, EMG
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine ovariohisterektomi, kastrasyon operasyonu ve genel muayene için getirilen sağlıklı köpeklerde yapılan abdominal ultrasonografik muayenenin EKG ve EMG traselerine ne şekilde yansıdığı, kalbe ilişkin EKG analizinde kalp hızı ile EMG verilerinde kas kasılmasına ilişkin olarak kasılımların kantitatif proseslerle ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yine ayrıca USG uygulanırken aynı anda hem EKG hem de EMG uygulanmasının her hangi bir komplikasyon oluşturup oluşturmayacağının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Tüm köpekler lateral pozisyona yatırılarak M. biceps femoris kasının en şişkin yerinin ortası tıraş edildi. Deri alkollü pamukla silindikten sonra Ag/AgCl yapışkan elektrotlar kas liflerine paralel olacak şekilde yerleştirildi. İki elektrotun merkezden merkeze uzaklığı 2 cm olarak ayarlandı. EKG için iki elektrot kalbin her iki yanına yapıştırıldı. EMG ve EKG kayıt sistemi köpeğe bağlandıktan sonra köpek bu pozisyonda sakinleşene kadar 5 dk beklendi. Daha sonra Esaote My LabFive VET marka renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ve bu cihaza ait 5.0/8.0 MHz multi frekanslarında tarama yapabilen mikrokonveksprob kullanılarak yapılan USG işleminden en az 15 saniye öncesi ve 10 saniyesi sonrası kayıt altına alındı.Veri analizlerinde bu sinyaller kullanıldı. Biyosinyal kayıt sistemi 1 kanal EMG ve 1 kanal da EKG kaydı için ayarlandı. Amplifikatörlerin ortak gürültüden kurtulma oranı 85 dB'in üzeri idi. EMG amplifikatörünün geçirme bandı amplitüd analizine uygun şekilde 5-450 Hz, EKG amplifikatörünün geçirme bandı ise 0.5-40 Hz olarak ayarlandı. Sistemin 12-bit Analog dijital çeviricileri 128 kez ardışık örneklemenin ortalamasını alarak veriyi Android 7.0 temelli kayıt sistemine aktarıldı. Veriler daha sonra Windows temelli bir bilgisayarda Matlab 2018 (Mathworks, ABD) bilimsel analiz programı ile işlendi. Sonuç olarak çalışmaya alınan köpeklerde EKG verileri değerlendirildiğinde kalp hızının istatistiksel olarak arttığı ayrıca EMG sonuçlarına göre de etkilenen kas gruplarında anlamlı derecede kasılma saptandı. Ancak bu tür uygulamaların hastanın sağlığını etkileyecek herhangi bir komplikasyona yol açmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the abdominal ultrasonographic examination performed in healthy dogs which handled to Afyon Kocatepe University Veterinary Faculty Animal Hospital for ovariohystectomy, castration operation and general examination. The aim emphasized to determine the heart rates reflect with ECG analysis and muscle contraction in EMG data with quantitative processes. It is also aimed to reveal whether applying ECG and EMG simultaneously will cause any complications while USG application. All dogs were placed in the lateral position and the middle of the most bulging part of the M. biceps femoris muscle was shaved. After the skin was wiped with alcohol cotton, Ag / AgCl sticky electrodes were placed parallel to the muscle fibers. The distance of the two electrodes from the center to the center was set as 2 cm. For the ECG, two electrodes were sticked to both sides of the heart. After the EMG and ECG recording system was connected to the dog, the dog was waited for 5 minutes until the dog calmed down in this position. Then, Esaote My LabFive VET brand color Doppler ultrasonography device and microconvex probe that can scan at 5.0 / 8.0 MHz multi-frequencies of this device were recorded at least 15 seconds before and 10 seconds after data analysis. These signals were used in data analysis. The biosignal recording system was set for 1 channel EMG and 1 channel for ECG recording. The amplification ratio of the amplifiers was over 85 dB. The transmission band of the EMG amplifier was set to 5-450 Hz according to the amplitude analysis, and the transmission band of the ECG amplifier was set to 0.5-40 Hz. The system's 12-bit Analog digital converters were averaged 128 consecutive sampling data and transferred to the Android 7.0-based recording system. The data was then processed on a Windows-based computer with the Matlab 2018 (Mathworks, USA) scientific analysis program. As a result, the heart rates of dogs were increased statistically during abdominal USG examination significant contractions were detected in the affected muscle groups according to the results of EMG. However, it was observed that such applications did not cause any complications that would affect the patient's health.