Earged tarafından geliştirilen 1998 hayat bilgisi dersi programının program geliştirme ilkelerine uygunluk derecesi
The Relevance of the curriculum for 1998 hayat bilgisi course developed by Earged to curriculum development principles
- Tez No: 62305
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Geliştirme İlkeleri, Program Değerlendirme, Hayat Bilgisi, Curriculum Evaluation, Hayat Bilgisi, Curriculum Development Principles
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
VI ÖZET EARGED TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN 1998 HAYAT BİLGİSİ DERSİ PROGRAMININ PROGRAM GELİŞTİRME İLKELERİNE UYGUNLUK DERECESİ KÜÇÜKTEPE.Coşkun Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı:Prof.Dr. Mürüvvet BİLEN Eylül,1998; xiv + 104 sayfa Bu araştırmanın amacı,1998 Hayat Bilgisi Dersi programının hedefler.eğitim durumları ve değerlendirme öğelerinin eksiklerini uzman görüşleri,EARGED'den alınan ve literatürden toplanan bilgiler ışığında saptayarak, bunları gidermeye yönelik önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın evrenini, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda 1997-1998 öğretim yılında görev yapan program geliştirme uzmanlarıVil oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini evrende belirtilen 8 kurumda görevli ve araştırmaya katılmaya istekli olan 50 program geliştirme uzmanı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında ilgili literatürden ve EARGED'den alınan bilgilerden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilen“Program Tasarısı Değerlendirme”anketi de kullanılmıştır. Araştırmada edinilen bulgulara göre; 1-1998 Hayat Bilgisi programı geliştirme komisyonunda.bir program geliştirme komisyonunda bulunması gereken üyelerden bazılarının bulunmadığı görülmektedir. 2-1998 Hayat Bilgisi programında hedefler belirlenirken, hedef kaynaklarından, toplumun ve bireyin ihtiyaçlarının yeterince analiz edilmediği görülmektedir. 3-1998 Hayat Bilgisi programındaki hedeflerin Eğitim Psikolojisi, Eğitim Ekonomisi, Eğitim Sosyolojisi açısından gerekli nitelikleri tam olarak taşımadıkları belirlenmiştir. 4-1998 Hayat Bilgisi programındaki hedefler ve hedef davranışların niteliklerinin program geliştirme ilkelerine uygun olduğu saptanmıştır. 5- 1998 Hayat Bilgisi programının içeriğinin program geliştirme ilkelerine göre taşıması gerekli nitelikleri tam olarak taşımadığı görülmüştür. 6- 1998 Hayat Bilgisi programında belirtilen öğrenme yaşantılarının.program geliştirme ilkelerine göre.öğrenme yaşantılarında bulunması gereken nitelikleri tam olarak taşımadığı görülmüştür.VIII 7- 1998 Hayat Bilgisi programında belirtilen öğretim materyallerinin program geliştirme ilkelerine göre.öğretim materyallerinde bulunması gereken nitelikleri tam olarak taşımadıkları görülmüştür. 8- 1998 Hayat Bilgisi programındaki değerlendirme durumlarının program geliştirme ilkelerine göre gerekli nitelikleri tam olarak taşımadıkları görülmüştür. 9- 1998 Hayat Bilgisi programının EARGED tarafından geliştirilen, program geliştirme modeline tam olarak uymadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELEVANCE of THE CURRICULUM for 1998 HAYAT BİLGİSİ COURSE DEVELOPED by EARGED to CURRICULUM DEVELOPMENT PRINCIPLES KÜÇÜKTEPE, COŞKUN M. A. Theisis, Department of Educational Supervisor: Prof. Dr. Mürüvvet BİLEN September, 1 998; xiv + 1 04 pages The purpose of this study was to identify the shortcomings of the 1 988 Hayat Bilgisi curriculum in the light of the subject specialists'opinions, of the information received from EARGED and of the literature in terms of its objectives, learning situation and its evaulation stages and to mage recommendations in order to overcome these shortcomings. The subjects of the study were the curriculum development specialists who were the faculty staff at Abant İzzet Baysal University, Hacettepe University, Ankara University, Anadolu University, Gazi University, Middle East Technical University, Erciyes University and Ministry of National EducationIV during the 1997 - 1998 academic year. During the study, 50 curriculum development subject specialists who willingly participated the study from these 8 institutions reported their ideas. During the study, the data was collected by means of the analysis of the literature and of the information received from EARGED moreover in order to collect the data, the opinionnaire named as“A Design for the Evaluation of Curriculum”was developled by the researcher. The results of the study could be listed as follows: 1. It was realized that some of the committee were not at the committee. 2. While the objectives of the 1998 Hayat Bilgisi curriculum were being identified it was noticed that the needs of the society and the individuals were not analyzed as the sources of the objectives. 3. It was noticed that, the objectives of the 1998 Hayat Bilgisi curriculum, from the viewpoint of educational psychology, educational sociology and economics of education didn't support the necessary requirements. 4. It was noticed that 1998 Hayat Bilgisi Curriculum were relevant to the objectives and the behavioural objectives of the basic principles of curriculum development. 5. It was realized that the content of the 1998 Hayat Bilgisi Curriculum were not relevant in terms of the basic principles of curriculum development. 6.lt was noticed that the learning situations pointed out at the 1998 Hayat Bilgisi Curriculum did not exactly reflect the necessary requirements according to the curriculum development principles of the learning situations.7. it was realized that the teaching materials stated at the 1998 Hayat Bilgisi Curriculum did not completely keep the necessary requirements of the teaching materials according to the curriculum development principles. 8.lt was realized that the evaluation procedures pointed out at the 1998 Hayat Bilgisi Curriculum did not completely keep the necessari requirements of the curriculum development principles. 9.lt was noticed that the 1998 Hayat Bilgisi Curriculum developed by EARGED, were not completely relevant to curriculum development design.