Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde cezalandırma yetkisinin sınırlandırılması
Limitation of the autorhization of punishment in the framework of the European Court of Human Rights's decisions
- Tez No: 623050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Devletin Cezalandırma Yetkisi, Cezalandırma Yetkisinin Sınırı, Suç İhdasının Sınırı, İnsan Hakları, Anayasacılık, Punishment Authority of States, Limitation of The Punishment Authority, Limitation of The Determination of Crimes, Human Rights, Constitutionalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Devletler, egemenliklerinin doğal bir sonucu olarak toplumsal düzeninin korunması veya bozulan toplumsal düzenin yeniden tesisi amacıyla suç ihdas etme ve cezalandırma yetkisine sahiptir. Zira devlet dışı organizasyonlar tarafından işletilecek bir cezalandırma yöntemi, verilecek olan cezalarda kontrol edilemeyecek bir şiddet unsuru barındıracaktır. Anayasacılık gelişmeleriyle birlikte devleti de bağlayan üst normların varlığı kabul edilmiştir. Bu bağlamda devletin hukuk kurallarıyla sınırlandırılmasında“hukuk devleti ilkesi”ile“insan hakları”kavramı önemli rol oynamıştır. Devletin sahip olduğu cezalandırma yetkisi küreselleşen dünya düzeniyle birlikte uluslararası hukuk kurallarının etkin hale gelmesiyle daralmıştır. Özellikle 20. yy. sonrasında devletler kendi iradeleri ile uluslararası sistemin bir parçası olmuş, bunun sonucunda cezalandırma yetkisine uluslararası kurallar çerçevesinde sınırlar konulmuştur. Bu anlamda Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi vb. kuruluşlar nezdinde insan hakları alanında imzalanan anlaşmalar göze çarpmaktadır. Uluslararası yargı sistemi devletlerin iç hukukunu etkileyerek egemenlik alanını daraltmıştır. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisi Sözleşmeye taraf ülkeler bakımından en etkili yargı mekanizması olarak inceleme konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
State organisations have judicial rights of punishment and determination of crimes as a result of their sovereignty for aiming to preserve to social order or recover social disorder. Otherwise, any method of punishment used by non-governmental organizations may involve differences in uncontrolled violence and punishment. Owing to constitutionalism, the existence of upper judicial norms has been accepted, which is compulsory for the government. The principle of the state of law and human rights has played a significant role to ensure the concept of restricted states. The authority of the states which determining the crime and punishment has been limited by international law due to the globalisation.. States have attended into international system especially after the 20th century. After that, theirs punishment authority has been limited in the framework of the international rules. In this sense, the United Nations, the Council of Europe or analogical international organizations have reveal to treaties on human rights. International judicial system have also affected to a state's internal law system which restrict to sovereignty. Thus as a most influential mechanism of international judgement system European Court of Human Rights has been examined in this study.